Siirry sisältöön

Koronavirus ja muutto Suomeen

Julkaistu11.07.2022
Suomen rajaliikenteessä ei ole koronaviruksesta johtuvia rajoituksia 1.7.2022 alkaen. Suomeen saapuvilta matkustajilta ei vaadita COVID-19-rokotustodistuksia tai COVID-19-testituloksia. Oleskeluluvan hakemiseen liittyvän tunnistautumisen määräaika on edelleen tavallista pidempi.

Jos haet ensimmäistä oleskelulupaa

Voit edelleen hakea oleskelulupaa Suomeen tai oleskeluoikeuden rekisteröintiä Maahanmuuttoviraston Enter Finland -verkkopalvelun kautta. Voit myös maksaa käsittelymaksun verkkopalvelussa.

Sinun pitää kuitenkin käydä tunnistautumassa Suomen edustustossa tai Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä, ennen kuin hakemuksesi voidaan ottaa käsittelyyn. Yleensä sinun täytyy tunnistautua kolmen kuukauden sisällä siitä, kun teit hakemuksen. Koronavirustilanteen takia tunnistautumisaikaa on toistaiseksi pidennetty 1.10.2022 asti. Tarkasta sinua palvelevan Suomen edustuston tilanne osoitteesta finlandabroad.fi.

Seuraa Suomen Ulkoministeriön ja Maahanmuuttoviraston asiakastiedotteita.

Jos haet turvapaikkaa Suomesta

Hae turvapaikkaa Suomesta henkilökohtaisesti poliisin tai rajatarkastusviranomaisen luona. Voit myös koronavirustilanteen aikana tulla Suomeen ja jättää turvapaikkahakemuksen. Ilmoita heti rajatarkastusviranomaiselle, että haluat hakea turvapaikkaa.

Jos olet Suomessa

Jos olet jo Suomessa ja olet hakemassa oleskelulupaa tai jatkolupaa, sinun pitää ottaa huomioon seuraavat asiat. Voit tehdä suurimman osan hakemuksista Maahanmuuttoviraston ylläpitämässä Enter Finland -verkkopalvelussa osoitteessa enterfinland.fi. Yleensä sinun täytyy tunnistautua kolmen kuukauden sisällä siitä, kun teit hakemuksen. Koronavirustilanteen takia tunnistautumisaikaa on toistaiseksi pidennetty 1.10.2022 asti.

Tarkemmat ohjeet oleskeluluvan hakemiseen ja palvelupisteessä asioimiseen koronavirusepidemian aikana löydät Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta.

Koronavirus COVID-19

Lisätietoa koronan vaikutuksista Suomessa InfoFinlandin sivulta: Koronavirus COVID-19.