Siirry sisältöön

Kirjastot

Julkaistu17.06.2024
Suomessa on kaikilla paikkakunnilla kunnan tai kaupungin kirjasto. Kirjasto on paikka, missä voit lainata kirjoja, lukea lehtiä, käyttää tietokonetta, opiskella tai osallistua erilaisiin tapahtumiin. Kirjastot ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Kirjastossa voi myös olla lapsille tarkoitettuja satutunteja ja pelejä.

Kirjastossa on yleensä lukusali. Lukusali on hiljainen tila, joka sopii lukemiseen tai esimerkiksi äänettömään läksyjen tekemiseen.

Voit saada myös tietokoneen käytön opastusta, ja joissakin kirjastoissa järjestetään suomen kielen kielikahviloita.

Kirjastojen yhteystiedot löydät kirjastot.fi-verkkopalvelusta.

Suomessa on myös tieteellisiä ja oppilaitosten kirjastoja sekä erilaisia erikoiskirjastoja. Niiden käytössä saattaa olla rajoituksia, mutta yleensä ne ovat kaikille avoimia.

Kirjastokortti

Lainaamista varten tarvitset kirjastokortin. Sen saat kirjastosta. Muista ottaa mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus. Jos sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta, voit saada kirjastokortin määräajaksi.

Kirjastokortti on maksuton. Jos hukkaat sen, joudut maksamaan uudesta kortista.

Kun muutat, ilmoita uusi osoitteesi kirjastoon. Jos muutat kuntaan, jossa kirjastokorttisi ei ole voimassa, sinun pitää hankkia uusi kirjastokortti uuden kotipaikkakuntasi kirjastosta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleYle Oppiminen

Kirjastossa

Aineiston lainaaminen

Kaikilla kirjastoilla on verkkosivut, joiden kautta voit hakea tietoa kirjaston kokoelmista ja uusia omia lainoja sekä varata aineistoa.

Jos etsit jotakin tiettyä kirjaa, voit pyytää apua myös kirjaston henkilökunnalta.

Kirjoja voi lainata myös kirjastoautoista.

Kirjojen laina-aika on yleensä yksi kuukausi. Muista palauttaa tai uusia lainat ajoissa. Myöhästyneistä lainoista joutuu maksamaan myöhästymismaksun. Maksun suuruus riippuu myöhässä olevien kirjojen määrästä ja siitä, kuinka monta päivää kirjat ovat myöhässä.

Kirjastosta voit lainata selkokirjoja, jotka on kirjoitettu helpolla suomen kielellä. Ne sopivat myös suomen kielen opiskeluun.

Kirjastosta voit myös lainata lehtiä, e-kirjoja, CD- ja DVD-levyjä.

Monikielinen kirjasto

Monikielisessä kirjastossa on aineistoa yli 80 kielellä. Kirjasto sijaitsee Helsingin Pasilassa. Monikielisen kirjaston kokoelmia voi lainata mistä tahansa päin Suomea. Voit pyytää oman kirjastosi virkailijalta, että hän tilaa sinulle toivomasi aineiston. Monikielisestä kirjastosta saa lisätietoa Helsingin seudun yhteisiltä Helmet.fi-kirjastosivuilta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleHelsingin kaupunginkirjasto

Monikielinen kirjasto

Kysy kirjastonhoitajalta -palvelu

Kysy kirjastonhoitajalta -palvelu vastaa mihin tahansa kysymykseen. Voit jättää kysymyksesi verkkolomakkeella suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Vastauksen saat sähköpostiisi ja se julkaistaan palvelun verkkosivuilla.