Siirry sisältöön

Vapaa-aika Helsingissä

Julkaistu08.01.2024
Suomen pääkaupungissa on maailman parhaat mahdollisuudet työn ja vapaa-ajan tasapainolle. Helsingistä löytyy laaja kulttuuri- ja liikuntatarjonta ja vehreä luonto kotioven läheltä.

Paikallistietoa

Valitse kunta, niin voit nähdä tietoa paikallisista palveluista, kun liikut sivustolla.

Tapahtumia

Kirjastot

Helsingissä on paljon kirjastoja eri puolilla kaupunkia. Lisäksi kaupungissa kiertää kaksi kirjastoautoa. Helsingin kaupungin kirjasto on osa HelMet-kirjastoa. HelMet-kirjastoon kuuluvat myös Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kirjastot. HelMet-kirjastoilla on yhteinen verkkopalvelu. Verkkopalvelussa voit etsiä ja varata aineistoa. Voit myös uusia lainasi internetissä.

Melkein kaikki kirjaston palvelut ovat maksuttomia. Jotta voit käyttää kirjastojen palveluita, tarvitset kirjastokortin. Voit hakea kirjastokorttia mistä tahansa HelMet-kirjastosta. Ota mukaasi henkilöllisyystodistus. Kirjastokortti annetaan henkilöille, joilla on osoite Suomessa. Jos sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta, kirjastokorttisi on voimassa vuoden kerrallaan.

Helsingin kirjastoista löytyy eniten kirjoja suomeksi ja ruotsiksi, mutta voit lainata niistä kirjoja myös hyvin monilla muilla kielillä. Monista kirjastoista löydät kirjoja englanniksi, saksaksi, ranskaksi, italiaksi, espanjaksi, viroksi ja venäjäksi.

Monikielinen kirjasto

Pasilan pääkirjastossa sijaitsee Monikielinen kirjasto. Siellä on kirjoja yli 60 eri kielellä. Kirjoja voi myös tilata muihin kirjastoihin.

Jos sinulla on kirjastokortti, voit myös lukea e-kirjoja tai e-lehtiä ja katsella elokuvia omalla tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella.

Helsingissä on myös muita kirjastoja, esimerkiksi yliopistolla ja korkeakouluilla.

Lue lisää: Kirjastot

Liikunta

Voit harrastaa monenlaista liikuntaa eri puolilla Helsinkiä. Helsingissä on paljon uimahalleja, kuntosaleja, urheilukenttiä ja lenkkipolkuja.

Helsingin kaupunki järjestää liikuntakursseja kaupungin asukkaille. Kesällä eri puolilla kaupunkia järjestetään maksutonta puistojumppaa.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleHelsingin kaupunki

Liikuntaseurat

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleHelsingin kaupunki

Ohjattu liikunta

Luonnossa liikkuminen

Helsingissä luonto on lähellä. Puistoihin, merenrannoille, metsiin ja luonnonsuojelualueille voi kävellä tai pyöräillä tai matkustaa metrolla, bussilla, junalla, raitiovaunulla tai lautalla.

Helsingin kaupungin sivuilta löydät tietoa metsistä Helsingissä ja Helsingin lähellä.

Helsingissä on myös ulkoilusaaria, joille pääsee reittiveneellä. Suomenlinna ja Harakan saari ovat myös historiallisia nähtävyyksiä. Lisää tietoa ulkoilusaarista ja vesiliikenteestä saat Helsingin kaupungin sivuilta. Sivuilla on tietoa myös veneilystä Helsingissä.

Voit onkia mato-ongella ja pilkkiä jäällä ilman erillistä lupaa. Se on maksutonta. Muuta kalastusta varten tarvitset maksullisen luvan. Helsingin kaupungin sivuilta saat lisää tietoa siitä, mistä kalastuslupia voi ostaa.

Siimoja ja muuta kalastusjätettä ei saa jättää luontoon. Ne voivat aiheuttaa paljon kärsimystä linnuille ja muille eläimille.

Lue lisää: Luonnossa liikkuminen

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleHelsingin kaupunki

Ulkoilualueet

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleHelsingin kaupunki

Ulkoilu saaristossa

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleHelsingin kaupunki

Veneily

Teatteri ja elokuva

Helsingissä on paljon teattereita. Useimmat esitykset ovat suomenkielisiä. Helsingissä on myös ruotsinkielisiä teattereita.

Voit hakea teatteriesityksiä tapahtumakalentereista sivuilta myhelsinki.fi ja stadissa.fi.

Helsingissä on elokuva-arkisto ja useita elokuvateattereita. Tietoja esitettävistä elokuvista löydät elokuvateattereiden verkkosivuilta. Tapahtumakalentereista löydät tietoa elokuvafestivaaleista Helsingissä.

Lue lisää: Tapahtumia ja tekemistä.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleKansallinen audiovisuaalinen instituutti

Elokuvatietoa ja -esityksiä

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleCinema Mondo

Elokuvateatteri

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleFinnkino

Elokuvia

Museot

Helsingissä on paljon museoita. Voit kysyä Helsingin matkailuneuvonnasta tietoa museoista.

Helsingin matkailuneuvonta

Osoite: Kaivokatu 1 (Helsingin päärautatieasema)

Puhelin:09 310 13300

Lue lisää: Museot.

Lasten ja nuorten harrastukset

Annantalon taidekeskus on lasten ja nuorten taidetalo Helsingin keskustassa. Osoite on Annankatu 30. Annantalossa on taideopetusta, näyttelyitä, tanssiesityksiä ja teatteriesityksiä. Myös muissa Helsingin kulttuuritaloissa on kulttuuritapahtumia lapsille ja nuorille.

Lastenkulttuurikeskus Musikantit on toimintakeskus, jossa järjestetään perhetapahtumia, lastenkonsertteja, näyttelyitä ja teatteria. Keskuksessa lapset voivat opiskella musiikkia, teatteria, kuvataidetta ja tanssia eri kielillä.

Lapsille on tarjolla myös paljon liikuntaharrastuksia. Helsingin kaupunki järjestää lapsille esimerkiksi jumppaa, uimakouluja ja paljon muuta liikuntaa. Myös monet yksityiset yritykset tarjoavat liikuntaharrastuksia lapsille.

Nuorisoasiainkeskus tarjoaa paljon harrastusmahdollisuuksia 9-18-vuotiaille lapsille ja nuorille. Munstadi.fi-verkkosivuilta löytyy paljon tekemistä ja harrastuksia nuorille. Palvelusta löytyy myös Ruuti, joka kokoaa nuorten omat ideat ja aloitteet. Helsingissä on myös paljon nuorisotaloja, joissa nuoret voivat viettää vapaa-aikaa.

Lue lisää: Lasten ja nuorten harrastukset.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleHelsingin kaupunki

Tietoa jäsenkortista

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleHelsingin kaupunki

Liikuntaseurat

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleHelsingin kaupunki

Kulttuurikeskukset

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleHelsingin kaupunki

Nuorisotilat

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleHelsingin kaupunki

Harrastushaku

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTyttöjen talo Helsinki

Tukea ja toimintaa tytöille

Linkki johtaa palvelun ulkopuolellePoikien Talo

Poikien talo

Yhdistykset

Helsingissä toimii hyvin suuri määrä erilaisia yhdistyksiä, esimerkiksi kulttuuriyhdistyksiä ja liikuntajärjestöjä. Helsingissä on myös paljon maahanmuuttajien yhdistyksiä.

Lue lisää: Yhdistykset.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleHelsingin kaupunki

Järjestötoimintaa