Siirry sisältöön

Koulutus Helsingissä

Julkaistu12.04.2024
Helsingissä on laaja koulutustarjonta kaikenikäisille. Varhaiskasvatus on laadukasta ja kohtuuhintaista, ja se on tarkoitettu kaikille lapsille. Koulut ovat hyvätasoisia kaikissa kaupunginosissa. Helsingissä on myös Suomen monipuolisimmat opiskelumahdollisuudet ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa.

Paikallistietoa

Valitse kunta, niin voit nähdä tietoa paikallisista palveluista, kun liikut sivustolla.

Varhaiskasvatus

Helsingissä on useita kaupungin päiväkoteja ja yksityisiä päiväkoteja. Kaupungin päiväkodit ovat suomenkielisiä tai ruotsinkielisiä. Suurin osa on suomenkielisiä.

Jos haet hoitopaikkaa kaupungin päiväkodista, tee hakemus vähintään 4 kuukautta ennen hoidon alkua. Voit hakea kaupungilta varhaiskasvatuspaikkaa, jos perheellä on osoite Helsingissä.

Hae hoitopaikkaa internetissä. Kun käytät sähköistä lomaketta, tarvitset suomalaiset pankkitunnukset. Lisäksi lapsesi tarvitsee suomalaisen henkilötunnuksen. Jos et voi käyttää sähköistä lomaketta, tulosta hakemuslomake kaupungin verkkosivuilta. Vie tai postita täytetty lomake siihen hoitopaikkaan, johon haet ensisijaisesti. Päiväkotien yhteystiedot löydät kaupungin verkkosivuilta.

Voit kysyä varhaiskasvatuksesta ja päiväkotipaikan hakemisesta Kasvatuksen ja koulutuksen palveluneuvonnasta.

Helsingissä on myös yksityisiä päiväkoteja, joiden kieli on englanti, venäjä, saksa, ranska tai espanja. Helsingissä on myös yksi arabiankielinen islamilainen päiväkoti.

Jos haet paikkaa yksityisestä päiväkodista, ota yhteyttä suoraan siihen päiväkotiin, josta haet paikkaa.

Lue lisää: Varhaiskasvatus.

Esiopetus

Lapsesi täytyy osallistua esiopetukseen kunnallisessa tai yksityisessä päiväkodissa. Helsingissä esiopetusta antaa myös muutama koulu. Esiopetus on maksutonta ja alkaa elokuussa.

Hae lapsellesi paikkaa esiopetukseen tammikuussa sinä vuonna, kun lapsi täyttää kuusi vuotta. Hae paikkaa kaupungin sähköisen asioinnin kautta. Tarvitset siihen verkkopankkitunnukset, ja lapsellasi pitää olla suomalainen henkilötunnus. Jos et voi hakea esiopetukseen sähköisen asioinnin kautta, täytä ja tulosta hakulomake kaupungin sivulta tai hae lomake jostakin kaupungin päiväkodista. Vie täytetty lomake henkilökohtaisesti toivottuun päiväkotiin.

Jos lapsesi tarvitsee hoitoa esiopetuksen jälkeen, muista merkitä, että lapsi osallistuu varhaiskasvatukseen.

Lue esiopetuksen järjestämisestä Suomessa InfoFinlandin sivulta Esiopetus. Löydät listan päiväkodeista ja lisätietoa Helsingin kaupungin verkkosivuilta. Voit kysyä lisätietoa myös päiväkodin johtajalta.

Perusopetus

Helsingissä on useita peruskouluja. Kaupungin omien koulujen lisäksi Helsingissä on yksityisiä kouluja ja valtion kouluja. Opiskelu yksityisessä koulussa voi olla maksullista.

Kaupungin koulujen opetuskieli on suomi tai ruotsi. Helsingissä on myös yksityisiä kouluja, joiden opetuskieli on esimerkiksi englanti, saksa, ranska tai venäjä.

Peruskouluun ilmoittaudutaan vuoden alussa. Voit ilmoittaa lapsen kouluun internetin kautta tai voit käydä koulussa ilmoittautumispäivänä. Ilmoittautumispäivä kerrotaan Helsingin kaupungin verkkosivuilla.

Jos lapsen suomen kielen taito ei ole tarpeeksi hyvä suomenkielisessä peruskoulussa opiskeluun, hän voi saada valmistavaa opetusta. Valmistava opetus valmistaa lasta peruskoulussa opiskeluun. Valmistavassa opetuksessa opetetaan suomen kieltä ja peruskoulun oppiaineita.

Voit kysyä perusopetuksesta ja Helsingin kouluista Kasvatuksen ja koulutuksen palveluneuvonnasta.

Lue lisää helsinkiläisestä peruskoulusta Koulu tutuksi -oppaasta.

Lue lisää: Perusopetus.

Valmistava opetus Helsingissä

6–16-vuotiaat lapset, jotka eivät vielä osaa tarpeeksi suomea tai ruotsia, voivat aloittaa koulun valmistavan opetuksen luokalla, myös kesken kouluvuoden. Valmistavassa luokassa oppilaat opiskelevat vuoden verran suomen tai ruotsin kieltä ja tutustuvat suomalaiseen kouluun.

Koululaisten iltapäivätoiminta

Koulupäivän jälkeen Helsingin kaupunki järjestää 1.–2.-luokkalaisille ja erityisen tuen oppilaille iltapäivätoimintaa, jossa on mukana ohjaaja. Iltapäivätoiminta sisältää mielekästä tekemistä turvallisessa ympäristössä, koulussa tai koulun lähellä. Lapset voivat leikkiä ja olla yhdessä kavereiden kanssa, ulkoilla ja tehdä pieniä retkiä lähiympäristöön. Iltapäivätoiminta on maksullista, siihen kuuluu vakuutus, ja lapset saavat välipalan.

Oman äidinkielen opetus

Lapset, joiden äidinkieli on joku muu kuin suomi tai ruotsi, voivat saada oman äidinkielen opetusta. Helsingissä annetaan oman äidinkielen opetusta maahanmuuttajille yli 40 eri kielellä.

Tietoa oman äidinkielen opetuksesta voit kysyä Kasvatuksen ja koulutuksen palveluneuvonnasta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleHelsingin kaupunki

Oman äidinkielen opetus

Kasvatuksen ja koulutuksen palveluneuvonta

Jos sinulla on kysymyksiä suomalaisesta koulujärjestelmästä, varhaiskasvatuksesta tai leikkipuisto- tai kerhotoiminnasta, voit ottaa yhteyttä kasvatuksen ja koulutuksen palveluneuvontaan. Neuvonnasta voit kysyä varhaiskasvatukseen tai kouluun hakemisesta. Neuvonnasta voit kysyä päiväkotiin tai kouluun hakemisesta.

  • Puhelinvaihde 09 310 8600, ma-pe 8-16
  • Palveluneuvonta: +358 9310 44986, arkisin klo 10-12 ja 13-15 (palvelee myös englanniksi)
  • Päiväkoti- ja kouluneuvontaa kansainvälisille perheille suomeksi ja englanniksi sähköpostitse ja ajanvarauksella: eduguidance@hel.fi (Link opens default mail program)

Ammatillinen koulutus

Stadin ammatti- ja aikuisopisto on Suomen suurin ammatillinen oppilaitos, jossa voi opiskella monia eri aloja. Helsingissä on myös muita ammatillisia oppilaitoksia. Ammatilliseen koulutukseen haetaan yhteishaussa.

Stadin ammatti- ja aikuisopisto järjestetään maahanmuuttajille ammatillisiin opintoihin valmentavaa koulutusta. Valmentava koulutus on tarkoitettu niille nuorille ja aikuisille, jotka ovat kiinnostuneita ammatillisista opinnoista ja haluava parantaa suomen kielen taitoaan. Valmentava koulutus kestää yhden lukukauden tai yhden lukuvuoden. Tietoa valmentavasta opetuksesta voit saada Stadin ammatti- ja aikuisopistosta.

Yhteystiedot:

Hattulantie 2
00550 Helsinki
Puh. (09) 310 8415

Lue lisää: Ammatillinen koulutus.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleStadin ammatti- ja aikuisopisto

Ammatillista koulutusta

Lukio

Helsingissä on paljon lukioita. Helsingissä on myös joitakin sellaisia lukioita, joiden opetuskieli on muu kuin suomi tai ruotsi. Nuorille tarkoitettujen päivälukioiden lisäksi Helsingissä on kolme aikuislukiota.

Helsingissä järjestetään maahanmuuttajille lukioon valmistavaa koulutusta. Valmistava koulutus kestää yhden lukuvuoden ja se valmentaa opiskelijaa lukiossa opiskeluun. Valmistava koulutus on tarkoitettu niille nuorille ja aikuisille, jotka haluavat opiskella lukiossa, mutta heidän kielitaitonsa ei ole riittävän hyvä lukio-opintoja varten. Koulutusta järjestetään Vuosaaren ja Alppilan lukioissa. Aikuisille tarkoitettua koulutusta järjestetään Konepajan aikuislukiossa.

Lue lisää: Lukio.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleHelsingin kaupunki

Lukiot Helsingissä

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleHelsingin kaupunki

Lukioon hakeminen

Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus TUVA

Jos haluat saada lisää tietoa ja taitoja, ennen kuin haet lukioon tai ammatilliseen koulutukseen, voit hakea tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen eli TUVA-koulutukseen. TUVA-koulutuksen aikana voit korottaa perusopetuksen arvosanoja ja myös parantaa suomen kielen taitoasi.

Helsingissä TUVA-koulutusta järjestetään useissa Stadin Ammattiopiston toimipaikoissa. Lisätietoa TUVA-koulutukseen hakemisesta saat Stadin Ammattiopiston verkkosivuilta.

Tukea ja ohjausta nuorille

Ohjaamo

Jos olet alle 30-vuotias, voit saada neuvoja ja ohjausta Ohjaamo-palvelusta. Ohjaamon henkilökunta auttaa sinua, jos sinulla ei ole työ- tai opiskelupaikkaa. Voit kysyä myös muista asioista, esimerkiksi asumisesta tai raha-asioista.

Yhteystiedot:

Fredrikinkatu 48
puhelin: 040 70 46 818
sähköposti: ohjaamo@hel.fi (Link opens default mail program)

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOhjaamo Helsinki

Neuvontaa nuorille

Korkeakoulutus

Helsingissä voit suorittaa korkeakouluopintoja monella alalla. Helsingissä on sekä yliopistoja että ammattikorkeakouluja.

Suurin osa korkeakouluopetuksesta on suomenkielistä. Lähes kaikissa korkeakouluissa on kuitenkin tarjolla myös englanninkielistä opetusta. Helsingissä on yksi ruotsinkielinen yliopisto ja yksi ruotsinkielinen ammattikorkeakoulu.

Korkeakoulujen yhteystiedot löydät Helsingin kaupungin verkkosivuilta. Hakuohjeet ja tarkemmat tiedot koulutusohjelmista löytyvät korkeakoulujen omilta verkkosivuilta.

Lue lisää: Yliopistot ja Ammattikorkeakoulut.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleHelsingin kaupunki

Ammattikorkeakoulut

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleHelsingin kaupunki

Yliopistot

Muita opiskelumahdollisuuksia

Perusopetusta aikuisille

Konepajan aikuislukiossa on yli 17-vuotiaille maahanmuuttajille tarkoitettu linja, jossa voit suorittaa koko peruskoulun opinnot tai osia niistä. Löydät lisätietoja Konepajan aikuislukion verkkosivuilta.

Myös muissa aikuislukioissa on perusopetusta aikuisille. Aikuislukioiden yhteystiedot löytyvät Helsingin kaupungin verkkosivuilta.

Helsingissä on paljon opiskelumahdollisuuksia, jotka ovat avoimia kaikille. Nämä opinnot ovat yleensä maksullisia.

Avoimessa yliopistossa ja avoimissa ammattikorkeakouluissa voi suorittaa korkeakouluopintoja. Niissä voi opiskella kuka tahansa. Avoin yliopisto ja avoimet ammattikorkeakoulut tarjoavat paljon kursseja myös englanniksi.

Helsingin kaupungilla on suomenkielinen työväenopisto ja ruotsinkielinen työväenopisto. Työväenopistoissa voit opiskella esimerkiksi kieliä, käsitöitä ja musiikkia. Opintotarjonta on hyvin monipuolista. Suurin osa työväenopistojen kursseista on suomen- tai ruotsinkielisiä. Työväenopistot järjestävät kursseja myös englanniksi ja venäjäksi.

Helsingin työväenopisto
Asiakaspalvelun puhelin 09 310 88610
Sähköposti: tyovaenopisto@edu.hel.fi (Link opens default mail program)

Ruotsinkielinen työväenopisto Arbis
Puhelin 09 310 49494
Sähköposti: kanslie@arbis.hel.fi (Link opens default mail program)

Lue lisää: Opiskelu harrastuksena.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleHelsingin työväenopisto

Kursseja maahanmuuttajille

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleKonepajan aikuislukio

Perusopetusta aikuisille

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleKonepajan aikuisopisto

Perusopetusta aikuisille