Siirry sisältöön

Tukea lapsen syntymän jälkeen

Julkaistu14.06.2024
Kun lapsi on syntynyt, voit saada taloudellista tukea lapsen hoitamiseen. Lapsen huoltajalle maksetaan myös lapsilisää siihen asti, kun lapsi täyttää 17 vuotta.

Tällä sivulla on tietoa perhevapaaetuuksista uuden lain mukaan. Jos sinulle on myönnetty etuudet vanhan lain mukaan, saat lisätietoa niistä Kelan sivuilta.

Vanhempainpäivärahojen hakeminen

Voit hakea vanhempainpäivärahoja, jos kuulut Suomen sosiaaliturvaan ja olet ollut sairausvakuutettu Suomessa sinä aikana, jolta haluat saada vanhempainpäivärahaa.

Voit hakea vanhempainpäivärahoja Kelan verkkosivujen kautta. Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Saat ohjeita hakemuksen täyttämiseen palvelusta. Samasta osoitteesta näet myös hakemuksesi käsittelytilanteen. Kun hakemus on ratkaistu, näet sieltä myös, miten paljon tukea saat ja milloin se maksetaan. Palvelun kielet ovat suomi ja ruotsi.

Voit hakea vanhempainpäivärahoja myös siten, että täytät paperilomakkeen ja postitat sen ja tarvittavat liitteet mihin tahansa Kelan toimistoon. Saat neuvolasta apua hakemusten täyttämiseen.

Vanhempainpäivärahojesi suuruus riippuu siitä, miten suuret tulot sinulla on. Päiväraha on aina pienempi kuin palkka, yleensä noin 70 % tuloista. Jos sinulla ei ole tuloja, saat vähimmäismäärän vanhempainpäivärahaa. Myös työttömillä vanhemmilla ja muilla kuin työelämässä olevilla vanhemmilla on oikeus vanhempainpäivärahoihin.

Jos työnantajasi maksaa sinulle palkkaa vanhempainpäivärahajakson ajalta, Kela maksaa päivärahan työnantajallesi. Ilmoita työnantajallesi vanhempainvapaastasi 2 kuukautta ennen vapaan alkua. Jos vapaasi kestää 12 arkipäivää tai lyhyemmän aikaa, ilmoita siitä työnantajallesi viimeistään kuukausi etukäteen. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Lomat ja vapaat.

Vanhempainpäivärahoista täytyy maksaa veroa, joten tarvitset niitä varten verokortin. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Verotus.

Raskausraha lapsen syntymän jälkeen

Raskausrahakausi kestää yhteensä 40 arkipäivää. Saat raskausrahaa (vanhan lain mukaan äitiysraha) lapsen syntymän jälkeen niin monta päivää kuin sitä on jäljellä sinulle maksettavasta 40 arkipäivästä. Jos lapsi syntyy ennen kuin olet jäänyt raskausvapaalle, alkaa raskausrahan maksu heti syntymää seuraavana arkipäivänä. Katso lisätietoja InfoFinlandin sivulta Tukea raskauden aikana.

Vanhempainraha

Synnyttävä vanhempi voi saada vanhempainrahaa heti raskausrahan päätyttyä, vaikka lapsi ei olisi vielä syntynyt. Toinen vanhempi voi aloittaa vanhempainrahajakson, kun lapsi on syntynyt. Vanhempainrahaa voi saada kumpi tahansa huoltajista. He voivat saada rahaa myös vuorotellen.

Vanhempainrahaa voi saada 320 arkipäivää eli noin 14 kuukautta. Kummallakin vanhemmalla on vanhempainrahajakson päivistä puolet eli 160 päivää. Jos lapsella on vain yksi huoltaja, hän voi käyttää kaikki 320 arkipäivää ja saada pidempään vanhempainrahaa.

Jos perhe saa kaksoset, vanhempainrahaa voi saada 84 arkipäivää kauemmin.

Voit saada vanhempainrahaa joustavasti silloin kun haluat siihen saakka, kunnes lapsi täyttää kaksi vuotta. Jos olet töissä, sovi työnantajasi kanssa vanhempainvapaasta.

Hae vanhempainrahaa viimeistään 2 kuukautta ennen kuin aloitat vapaan. Selvitä myös hyvissä ajoin, maksaako työnantajasi palkkaa vanhempainvapaan ajalta. Tarvitset tiedon vanhempainrahahakemukseen. Jos saat vanhempainvapaan ajalta palkkaa, Kela maksaa vanhempainrahan siltä ajalta työnantajallesi.

Uuden lain mukaan Kela ei enää tarvitse hakemuksen liitteeksi jälkitarkastustodistusta.

Vanhempainrahapäivien luovuttaminen

Voit luovuttaa omasta 160 arkipäivän vanhempainrahakiintiöstäsi enintään 63 arkipäivää toiselle lasta hoitavalle vanhemmalle tai omalle tai lapsen toisen vanhemman puolisolle.

Synnyttävä vanhempi voi luovuttaa vanhempainrahapäiviä hakemuksellaan jo ennen lapsen syntymää tai lapsen syntymän jälkeen. Toinen vanhempi voi luovuttaa omia vanhempainrahapäiviään vasta lapsen syntymän jälkeen. Vanhemman täytyy ensin luovuttaa haluamansa vanhempainrahapäivät, jotta toinen henkilö voi hakea niitä.

Vanhempainraha osittaisena

Jos hoidat lasta osan päivästä ja olet samanaikaisesti osa-aikatyössä, voit hakea vanhempainrahaa osittaisena. Päivittäinen työaikasi voi olla enintään 5 tuntia päivässä. Jos olet työsuhteessa, sinulla täytyy olla työnantajasi kanssa sopimus osa-aikatyöstä.

Vanhemmat voivat myös tehdä osa-aikatyötä ja hoitaa lasta vuorotellen tai samaan aikaan. Tältä ajalta Kela maksaa vanhempainrahan osittaisena kummallekin vanhemmalle.

Jos jompikumpi vanhemmista haluaa jäädä hoitamaan lasta kotiin vanhempainvapaan jälkeen, hän voi saada kotihoidon tukea. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Tukea lapsen hoitamiseen kotona.