Siirry sisältöön

Suomeen muuttajan muistilista

Julkaistu21.01.2025
Kun muutat Suomeen, sinun täytyy huolehtia monista käytännön asioista. Suomeen muuttajan muistilista auttaa sinua tärkeimmissä muuttoon liittyvissä asioissa.

Ennen Suomeen muuttoa

Tarvitsetko oleskelulupaa Suomeen?

Oleskeluluvan tarve riippuu kansalaisuudestasi sekä siitä, miksi ja miten pitkäksi ajaksi olet tulossa Suomeen. Jos olet Pohjoismaan, EU-maan, Liechtensteinin tai Sveitsin kansalainen, et tarvitse oleskelulupaa, kun muutat Suomeen. Jos olet jonkin muun maan kansalainen ja haluat muuttaa Suomeen, tarvitset oleskeluluvan. Sinun täytyy hakea oleskelulupaa Maahanmuuttovirastosta ennen kuin tulet Suomeen.

Lue lisää InfoFinlandin sivuilta Pohjoismaiden kansalaiset, EU-kansalaiset ja Muut kuin EU-kansalaiset.

Toimeentulo

Sinulla täytyy olla riittävä toimeentulo, jotta voit muuttaa Suomeen. Kun haet oleskelulupaa tai oleskeluoikeuden rekisteröintiä, sinun täytyy todistaa, että sinun toimeentulosi Suomessa on turvattu. Jos tulet Suomeen työhön tai yrittäjäksi, sinun täytyy todistaa, että saat riittävän toimeentulon työstä tai yritystoiminnasta. Jos muutat perheenjäsenen luokse Suomeen, usein vaaditaan myös, että Suomessa asuvalla henkilöllä on riittävät varat itsensä ja Suomeen muuttavan perheenjäsenensä elättämiseen.

Muutosta ilmoittaminen lähtömaan viranomaisille

Kun muutat Suomeen asumaan, muista ilmoittaa muutostasi myös lähtömaan viranomaisille. Muutto pois omasta maastasi voi vaikuttaa esimerkiksi sosiaaliturvaan, eläkkeeseen ja veroihin. Asioiden hoitaminen on jatkossa helppoa, kun tietosi ovat ajan tasalla.

Hintataso Suomessa

Hintataso on Suomessa korkea. Esimerkiksi ruoka ja monet palvelut maksavat Suomessa enemmän kuin Euroopassa keskimäärin. Asumisen hinta vaihtelee paljon. Suurissa kaupungeissa asuminen on paljon kalliimpaa kuin pienillä paikkakunnilla.

Lue lisää hinnoista ja muista elinkustannuksista Suomessa InfoFinlandin sivulta Hintataso Suomessa.

Muuttotavarat

Sinun ei yleensä tarvitse maksaa tullimaksua tai veroa niistä tavaroista, jotka tuot mukanasi Suomeen muuttotavaroina.

Jos muutat Suomeen EU-alueen ulkopuolelta (tai EU:n tulli ja veroalueen ulkopuolelta), sinun täytyy kuitenkin tehdä muuttotavaroista tulli-ilmoitus tullille Suomessa. Muuttotavarat pitää tuoda 12 kuukauden kuluessa Suomeen muutosta.

Jos muutat Suomeen EU:n tulli- ja veroalueen sisältä, tulli-ilmoitusta ei tarvitse tehdä.

Lisätietoja muuttotavaroista ja tulli-ilmoituksesta, saat Tullineuvonnasta puh. +358 295 5201 tai Tullin verkkosivuilta. Tullineuvonta palvelee suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Auton tuominen Suomeen

Jos tuot auton EU-alueen ulkopuolelta (tai EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolelta), sinun täytyy tehdä siitä tulliselvitys heti kun auto tulee Suomeen.

Jos tuot auton EU:n tulli- ja veroalueen sisältä, tulliselvitystä ei tarvitse tehdä.

Ennen kun voit ajaa autolla Suomessa, sinun pitää:

  • hankkia siirtolupa, jos autolla ei ole voimassa jonkin EU- tai Eta-maan rekisteröintiä
  • varmistaa, että autolla on liikennevakuutus, joka on voimassa Suomessa
  • tehdä käyttöönottoilmoitus Verohallinnolle

Lisätietoa auton käyttämisestä Suomessa on InfoFinlandin sivulla Liikenne Suomessa.

Lemmikkieläinten maahantuonti

Jos haluat tuoda lemmikkieläimen mukanasi Suomeen, sinun hyvä ottaa etukäteen selvää eläinten tuontia koskevista säännöistä. Usein elämiltä vaaditaan esimerkiksi tiettyjä rokotuksia. Lisätietoja säännöistä Suomessa antaa Ruokavirasto.

Muuttoyritykset

Osa muuttopalveluja tarjoavista yrityksistä hoitaa myös muuttoja maasta toiseen. Näiltä yrityksiltä voit ostaa tavaroittesi kuljetuksen maasta toiseen ja myös tavaroittesi pakkaamisen ja pakkaustarvikkeet.

Muuton kustannukset riippuvat siitä, mistä muutat ja kuinka paljon sinulla on tavaroita. Eri muuttoyritysten tarjoamissa palveluissa ja hinnoissa voi olla suuria eroja, joten sinun kannattaa vertailla hintoja.

Suomeen muuton jälkeen

EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröinti

Jos olet EU-kansalainen ja aiot oleskella Suomessa yli 90 päivää, sinun täytyy rekisteröidä oleskeluoikeutesi. Lue lisää InfoFinlandin sivulta EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröinti.

Asunto ja kotivakuutus

Useimmat maahanmuuttajat asuvat Suomessa aluksi vuokra-asunnossa. Vuokra-asunnon etsimiseen on hyvä varata aikaa vähintään kuukausi. Lue lisää InfoFinlandin Asuminen‑sivuilta.

Kun sinulla on asunto, sinun kannattaa ottaa myös kotivakuutus. Kotivakuutus korvaa esimerkiksi huonekaluillesi ja muille tavaroillesi aiheutuneita vahinkoja. Kotivakuutuksia myyvät vakuutusyhtiöt.Tietoa vakuutuksista löydät InfoFinlandin sivulta Arkielämä Suomessa.

Suomalainen henkilötunnus

Jos sinulle myönnetään oleskelulupa Suomeen, sinut rekisteröidään automaattisesti Suomen väestötietojärjestelmään. Samalla saat suomalaisen henkilötunnuksen. Henkilötunnuksen voit saada myös Suomessa lähimmästä Digi- ja väestötietovirastosta tai suurimpien kaupunkien verotoimistoista samalla kun haet verokorttia. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Asukkaaksi rekisteröityminen.

Kotikunta Suomessa

Jos muutat Suomeen asumaan vakinaisesti, sinulle rekisteröidään kotikunta Suomessa. Kotikunta on se kunta, jossa asut. Kun sinulla on kotikunta, sinulla on oikeus käyttää asuinalueesi tarjoamia palveluja kuten esimerkiksi julkisia terveyspalveluja. Voit selvittää lähimmästä Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikasta, voidaanko sinulle rekisteröidä kotikunta Suomessa. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Kotikunta Suomessa.

Sosiaaliturva

Kun muutat Suomeen, sinun kannattaa hakea Kelasta Kela-korttia. Sinulla voi olla oikeus saada sosiaalietuuksia, jos asut Suomessa vakinaisesti ja täytät muut etuuden saamisen edellytykset. Oikeutesi sosiaalietuuksiin arvioidaan silloin, jos haet niitä. Jos työskentelet Suomessa, mutta et asu Suomessa vakinaisesti, sinulla voi olla oikeus joihinkin sosiaalietuuksiin. Lisätietoa Suomen sosiaaliturvasta on InfoFinlandin sivulla Suomen sosiaaliturva.

Pankkitili

Tarvitset pankkitilin päivittäisten raha-asioittesi hoitoon. Kun avaat pankkitilin, tarvitset passin tai muun virallisen henkilöllisyystodistuksen. Sinun kannattaa vertailla eri pankkien tarjoamia palveluja ja hintoja, jotta löydät itsellesi edullisimman vaihtoehdon.

Tietoa pankkitilin avaamisesta löydät InfoFinlandin sivulta Arkielämä Suomessa.

Verokortti

Jos olet töissä tai olet yrittäjä, tarvitset suomalaisen verokortin. Jos olet vasta muuttanut Suomeen, saat verokortin verotoimistosta. Kun asut vakituisesti Suomessa, Verohallinto lähettää sinulle uuden verokortin joka vuoden tammikuussa. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Verokortti.

Julkinen liikenne

Jos asut kaupungissa, auton omistaminen ei ole välttämätöntä. Julkinen liikenne toimii Suomessa hyvin. Junalla ja linja-autolla voi matkustaa melkein kaikkialle Suomessa. Moniin kaupunkeihin pääsee myös lentämällä. Suurissa kaupungeissa ja niiden lähellä on myös hyvin toimiva paikallisliikenne. Paikallisliikenne toimii tavallisesti busseilla. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Liikenne Suomessa.

Ajokortti

Jos sinulla on ajokortti Pohjoismaasta, EU-maasta tai ETA-maasta, se on voimassa myös Suomessa. Voit vaihtaa sen suomalaiseen ajokorttiin, jos asut Suomessa vakituisesti.

Jos sinulla on ajokortti jostakin maasta, joka kuuluu Geneven tai Wienin tieliikennesopimukseen, voit ajaa kortilla Suomessa enintään kaksi vuotta. Sen jälkeen, kun sinut on merkitty Suomen väestötietojärjestelmään, sinulla on kaksi vuotta aikaa vaihtaa ulkomaalainen ajokortti. Jos et vaihda korttia ajoissa, sinun täytyy suorittaa kuljettajantutkinto (teoria- ja ajokoe) Suomessa.

Jos sinulla on ajokortti maasta, joka ei kuulu Geneven tai Wienin tieliikennesopimukseen, voit ajaa tällä kortilla vuoden ajan, sen jälkeen kun sinut on merkitty Suomen väestötietojärjestelmään. Jos et vaihda korttia, sinun täytyy myös suorittaa kuljettajantutkinto Suomessa.

Voit vaihtaa ajokorttisi suomalaiseen ajokorttiin Ajovarma -palvelupisteessä.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleLiikenne- ja viestintävirasto Traficom

Ulkomainen ajokortti Suomessa

Internet

Suomessa monet asiat voi hoitaa internetin välityksellä. Internet-yhteys kannattaa hankkia mahdollisimman pian kun olet muuttanut Suomeen.

InfoFinlandin sivulta Arkielämä Suomessa löydät lisää tietoa internet-liittymän hankkimisesta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleLiikenne- ja viestintävirasto Traficom

Internet- ja puhelinliittymät

Puhelin

Kun ostat Suomessa puhelinliittymän, saat suomalaisen puhelinnumeron. Puhelinliittymiä tarjoavat monet yritykset.

Voit myös ostaa Pre-paid-liittymän. Pre-paid-kortille on etukäteen ladattu tietty summa, jolla voit soittaa. Pre-paid-liittymiä voit ostaa esimerkiksi R-kioskeista, joistakin supermarketeista tai internetistä.

Terveys

Suomessa on julkisia ja yksityisiä terveyspalveluja. Voit käyttää julkisia terveyspalveluja, jos sinulla on kotikunta Suomessa. Julkisia terveyspalveluja ovat esimerkiksi terveyskeskukset. Julkiset palvelut ovat paljon edullisempia kuin yksityiset.

Jos haluat varata ajan lääkärille, ota yhteyttä terveyskeskukseen. Jos sinulla ei ole oikeutta käyttää julkisia terveyspalveluja, voit ottaa yhteyttä yksityiseen lääkäriasemaan.

Lisää tietoa Suomen terveydenhuollosta saat InfoFinlandin sivulta Terveys.

Kielen opiskelu

Suomi ja ruotsi ovat Suomen virallisia kieliä. Kielitaito auttaa ymmärtämään uutta yhteiskuntaa ja helpottaa asioiden hoitamista. Se, kannattaako sinun opiskella suomea vai ruotsia, riippuu siitä, kumpaa kieltä kotipaikkakunnallasi puhutaan. Lisää tietoa saat InfoFinlandin sivulta Suomen ja ruotsin kieli.

Työnhaku

Avoimista työpaikoista löydät tietoa työpaikkojen verkkosivustoilta, sosiaalisen median kanavista, muilta verkkosivuilta sekä kuntien työllisyyspalveluista. Jos olet työtön, voit saada apua työnhakuun oman kuntasi työllisyyspalveluista. Lue lisää työnhausta Suomessa InfoFinlandin sivulta Töitä Suomesta.

Vapaa-aika ja harrastukset

Tietoa vapaa-ajan harrastusmahdollisuuksista löydät InfoFinlandin Vapaa-aika-sivuilta.