Siirry sisältöön

Avioero

Julkaistu12.12.2024
Jos sinulla tai puolisollasi on kotipaikka Suomessa, voit hakea avioeroa Suomen lain mukaan. Myös joissakin muissa tapauksissa voit hakea Suomen lain mukaista avioeroa. Avioerosta määrätään avioliittolaissa.

Avioeron hakeminen

Avioeroa voi hakea kumpi tahansa puoliso yksin tai molemmat puolisot yhdessä. Voit hakea avioeroa yksin, vaikka puolisosi ei haluaisi erota.

Avioeroa haetaan käräjäoikeudesta. Tuomioistuin ei tutki, miksi avioeroa on haettu. Puolisoiden välisiä suhteita ei myöskään tutkita.

Avioeroa täytyy hakea kirjallisella hakemuksella. Voit jättää avioerohakemuksen oman tai puolisosi kotikunnan käräjäoikeuden kansliaan. Voit myös lähettää hakemuksen käräjäoikeuden kansliaan postissa, sähkeenä tai sähköpostina. Avioerohakemuksen löydät Suomi.fi-palvelun sivuilta.

Avioeroa haetaan kahdessa vaiheessa. Aluksi jätetään avioerohakemus. Harkinta-ajan jälkeen avioeroa täytyy hakea uudelleen. Avioero tuomitaan vasta toisen hakemuksen jälkeen. Avioero tuomitaan, vaikka toinen puoliso vastustaisi sitä.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleOikeus.fi

Avioerohakemus

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleYhden Vanhemman Perheiden Liitto ry

Avioero Suomessa

Harkinta-aika

Kun ensimmäinen avioerohakemus on jätetty, alkaa kuuden kuukauden harkinta-aika. Harkinta-aika on pakollinen, jos et ole asunut kahta vuotta eri osoitteissa puolisosi kanssa.

Jos haet avioeroa yhdessä puolisosi kanssa, harkinta-aika alkaa heti, kun yhteinen hakemus on saapunut käräjäoikeuteen.

Jos toinen puoliso hakee avioeroa yksin, harkinta-aika alkaa siitä, kun hakemus on annettu tiedoksi toiselle puolisolle. Käräjäoikeus huolehtii siitä, että puoliso saa tiedon hakemuksesta.

Harkinta-ajan jälkeen

Käräjäoikeus tuomitsee puolisot avioeroon, kun:

  • kuuden kuukauden harkinta-aika on kulunut umpeen ja
  • toinen puoliso vaatii tai molemmat puolisot yhdessä vaativat, että heidät tuomitaan avioeroon.

Vaatimus siitä, että oikeus tuomitsee puolisot avioeroon harkinta-ajan kuluttua, tehdään samalla tavalla kuin ensimmäinen hakemus.

On tärkeää tehdä vaatimus avioeroon tuomitsemisesta vuoden sisällä siitä, kun harkinta-aika on alkanut. Muuten avioeroasia raukeaa.

Avioero ilman harkinta-aikaa

Jos sinä ja puolisosi olette asuneet erillänne ilman keskeytystä viimeiset kaksi vuotta ennen avioeron hakemista, harkinta-aikaa ei tarvita. Silloin tuomioistuin voi tuomita teidät avioeroon heti.

Perheasioiden sovittelu

Kun harkitsette avioeroa ja tarvitsette apua asioista neuvottelemiseen, voitte hakea perheasioiden sovittelua. Sovittelusta voi olla usein hyötyä, niin että asioista pystytään sopimaan ilman oikeudenkäyntiä. Esimerkiksi lasten tilanteesta voi puhua sovittelussa.

Kysy oman alueesi sosiaalipalveluista, miten perheasioiden sovittelu on järjestetty paikkakunnallasi.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleSosiaali- ja terveysministeriö

Tietoa perheasioiden sovittelusta

Tukea avioeron aikana

Parisuhdeongelmissa voit hakea apua esimerkiksi kasvatus- ja perheneuvonnasta tai sosiaali- ja terveyskeskuksesta.

Väkivaltatilanteissa saat lisää tietoa InfoFinlandin sivulta Ongelmat perheessä.

Monet järjestöt ja seurakunnat järjestävät tukiryhmätoimintaa niille, jotka ovat eronneet. Lisää tietoa saat esimerkiksi Väestöliiton ja Kirkon perheasiain neuvottelukeskuksen sivuilta.

Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry:n sivuilta löydät tietoa ja neuvoja vanhemmille, jotka harkitsevat eroa.

Miessakit ry tarjoaa sosiaalista toimintaa ja tukea miehille. Toimintaa on useilla paikkakunnilla.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleSuomen evankelis-luterilainen kirkko

Tietoa kirkon perheneuvonnasta

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleMiessakit ry

Tukea miehille

Sukunimi avioerossa

Jos avioliittosi päättyy eroon, sukunimesi ei muutu. Jos haluat, voit ottaa käyttöösi toisen sukunimen. Voit esimerkiksi ottaa käyttöön minkä tahansa sellaisen sukunimen, joka sinulla on ennen ollut. Lähetä hakemus nimenmuutoksesta Digi- ja väestötietovirastoon.

Avioero ja oleskelulupa

Jos sinulla on määräaikainen oleskelulupa, joka on myönnetty perhesiteen perusteella, avioero saattaa vaikuttaa oleskelulupaan. Tällaisessa tilanteessa harkitaan aina erikseen, jatketaanko oleskelulupaa avioeron jälkeen, vai peruutetaanko se. Lisää tietoa saat InfoFinlandin sivulta Voinko menettää oleskeluluvan?

Omaisuus avioerossa

Tietoa omaisuuden jaosta avioerossa saat InfoFinlandin sivulta Omaisuus avioerossa.

Lapset avioerossa

Lisää tietoa lapsista avioerossa saa InfoFinlandin sivulta Lapset avioerossa.

 

Apua lakiasioissa

Erotilanteessa sinulla voi olla kysymyksiä oleskelulupa-asioista, omaisuusasioista, elatusavusta tai lapsen asumiseen, huoltoon ja tapaamiseen liittyvistä asioista. Lakiasioissa saat apua juristilta. Hän neuvoo sinua ja huolehtii, että oikeutesi toteutuvat. Myös riitaisissa erotilanteissa voi kääntyä juristin puoleen.

Kun haet apua juristilta, sinun kannattaa selvittää, että hän on asiantunteva siinä asiassa, johon haet apua. Kaikki yritykset tai henkilöt, jotka tarjoavat apua lakiasioiden hoitamisessa, eivät välttämättä ole asiantuntevia.

Neuvontaa lakiasioissa tarjoavat asianajotoimistot, lakiasiaintoimistot ja valtion oikeusaputoimistot, joissa työskentelee julkisia oikeusavustajia.

Julkinen oikeusapu

Juristin palvelut ovat maksullisia, mutta jos tulosi ovat pienet tai keskisuuret, voit saada ilmaista tai osittain korvattavaa oikeudellista apua valtion oikeusaputoimistosta. Julkista oikeusapua saa myös englanniksi, ja tarvittaessa voidaan käyttää tulkkipalveluja. Julkista oikeusapua haetaan valtion oikeusaputoimistoista.

Jos sinulla on oikeusturvavakuutus, joka korvaa kulusi, et voi saada julkista oikeusapua. Usein oikeusturvavakuutus kuuluu kotivakuutukseen.

Yksityiset juristit ja asianajajat

Voit etsiä itsellesi juristia esimerkiksi Suomen Asianajajaliiton verkkosivujen kautta, Etsi asianajaja -palvelusta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleValtion oikeusaputoimisto

Tietoa oikeusavusta