Omaisuus avioerossa
Kun avioliitto päättyy, omaisuuden jako voi olla monimutkainen prosessi. Voitte sopia yhdessä, miten jaatte omaisuuden ja velat. Voitte myös kysyä apua juristilta.
Jos teillä on asuntolainaa, on tärkeää sopia, miten jaatte sen. Voitte sopia yhdessä myös, kumpi teistä saa toistaiseksi jäädä asumaan yhteiseen kotiin.
Apua omaisuuden jakamiseen
Jos ette pysty sopimaan, miten omaisuus jaetaan, kumpi tahansa puoliso voi vaatia omaisuuden jakoa eli ositusta. Ositus voidaan tehdä heti, kun avioeroa on ensimmäisen kerran haettu. Ei siis tarvitse odottaa, että kuuden kuukauden harkinta-aika on kulunut.
Kun olette vaatineet ositusta, käräjäoikeus määrää pesänjakajan, joka jakaa omaisuuden. Pesänjakajalle täytyy maksaa tästä työstä.
Osituksen aluksi täytyy hankkia selvitys siitä, kuinka paljon omaisuutta ja velkaa kummallakin puolisolla on.
Varojen ja velkojen selvityksessä sinun kannattaa käyttää asiantuntijan apua. Esimerkiksi juristi voi auttaa tässä.
Tietoa avioeroon liittyvistä oikeudellisista kysymyksistä antavat valtion oikeusaputoimistot, yksityiset asianajajat ja muut lakimiehet.
Jaetaanko omaisuus tasan vai ei?
Yleensä omaisuus jaetaan avioerossa tasan. Poikkeustapauksessa omaisuutta ei jaeta tasan. Silloin ositusta voidaan sovitella. Tämä tarkoittaa, että tilanteessa voidaan ottaa huomioon, mikä on kohtuullista. Esimerkiksi jos avioliitto on kestänyt alle viisi vuotta, omaisuutta ei välttämättä jaeta tasan.
Osituksen sovittelu voidaan tehdä vain, jos jompikumpi puoliso sitä erikseen vaatii.
Jos olette tehneet avioehtosopimuksen, tämä sopimus vaikuttaa siihen, miten omaisuus jaetaan.
Kansainväliset avioliitot
Jos sinulla tai puolisollasi on kansainvälinen tausta, joihinkin oikeuskysymyksiin voivat vaikuttaa jonkin toisen maan lait.
Voit kysyä neuvoa juristilta, jolla on kokemusta näistä asioista.