Siirry sisältöön

Soita ja kysy neuvoa

Julkaistu09.05.2022

Tältä sivulta löydät puhelinnumeroita, joihin voit soittaa ja kysyä neuvoa. Nämä puhelinpalvelut ovat eri viranomaisten ja järjestöjen palveluja. InfoFinland-palvelu ei kuitenkaan anna neuvontaa eikä InfoFinlandiin ei ole mahdollista soittaa.

Tietoa julkisista palveluista

Tarvitsetko tietoa julkisista palveluista tai apua niiden käytössä? Voit kysyä neuvoa Kansalaisneuvonnasta. Kansalaisneuvonta ohjaa sinut oikeaan palveluun, auttaa sähköisessä asioinnissa ja vastaa kysymyksiin julkisista palveluista. Kansalaisneuvonnassa ei voi hoitaa viranomaisasioita – sen sijaan se opastaa viranomaisen luokse.

Palvelun kielet ovat suomi, ruotsi ja englanti.

Soita: 0295 000

Puhelinpalvelu on avoinna
Ma-pe 8–21
La 9–15

Tietoa sosiaaliturvasta

Kelan puhelinpalvelu

Sosiaaliturvaan liittyvät asiat, kun muutat Suomeen tai ulkomaille:
020 634 0200 (suomeksi ja englanniksi)

Kelan puhelinpalvelu on auki maanantaista perjantaihin kello 10-15.

Voit myös varata Kelasta puhelinajan. Voit varata ajan puhelinpalvelusta tai Kelan verkkosivujen kautta. Kun olet varannut puhelinajan, Kelan palveluneuvoja soittaa sinulle sovittuna ajankohtana. Jos tarvitset tulkkia, ilmoita siitä kun varaat ajan. Jos tarvitset tulkkia, varaa aika ainakin viikkoa etukäteen. Tulkkia ei usein saada nopeammin. Kela tilaa tulkin.

Oikeudellista neuvontaa

Pakolaisneuvonta ry

Pakolaisneuvonta antaa oikeudellista apua ja neuvontaa turvapaikanhakijoille, pakolaisille ja muille ulkomaalaisille. Neuvontaa saa suomeksi ja englanniksi.

09 2313 9325 (ma-pe klo 10-12)

Neuvontaa paperittomille ulkomaalaisille: 045 2377 104 (maanantaisin klo 14-16).

Rikosuhripäivystys

Auttava puhelin: 116 006
Juristin puhelinneuvonta: 0800 161 177

Rikosuhripäivystyksen (RIKU) tehtävä on parantaa rikoksen uhrin, hänen läheisensä ja rikosasian todistajan asemaa. Voit soittaa rikosuhripäivystykseen, jos sinä tai läheisesi on joutunut rikoksen uhriksi tai jos olet rikoksen todistaja. Sinun ei tarvitse kertoa nimeäsi, kun soitat. Auttavasta puhelimesta saat tukea ja sinut ohjataan tarvittaessa eteenpäin. Juristin puhelinneuvonnasta saat tietoa juridisista oikeuksistasi.

Työntekijöiden ja yrittäjien palvelut

Työsuhdeneuvontaa maahanmuuttajille

Jos sinulla on työsuhteeseen liittyviä kysymyksiä tai ongelmia, voit ottaa yhteyttä maahanmuuttajien työsuhdeneuvontaan. Neuvontaa antaa Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK. Voit saada neuvontaa, vaikka et olisi ammattiliiton jäsen. Lakimies vastaa esimerkiksi työsopimukseen, palkkaan tai työaikoihin liittyviin kysymyksiin. Ilmaista neuvontaa saa suomeksi tai englanniksi.

Työsuhdeneuvonta on auki maanantaisin kello 14-17 sekä tiistaisin ja keskiviikkoisin kello 9-11 ja 12-15.

Puhelin: 0800 414 004

Työ- ja elinkeinopalvelu

Suomenkielinen neuvonta: 0295 025 500
Ruotsinkielinen neuvonta: 0295 025 510
Englanninkielinen neuvonta: 0295 020 713

Puhelinpalvelusta saat neuvontaa TE-palveluista. Saat myös asiointiin liittyvää opastusta ja neuvontaa työntekijän oleskelulupa-asioissa.

Yritys-Suomi

Puhelinpalvelu: 0295 020 500

Yritys-Suomi -puhelinpalvelusta saat tietoa, ohjausta ja neuvontaa yritystoiminnan aloittamisesta ja julkisista yrityspalveluista.

Verohallinto

Neuvontaa Suomen verotuksesta englanniksi: 029 497 050
Kansainvälinen henkilöverotus: 029 497 024

Kansainvälinen henkilöverotus -palvelussa saat tietoa ulkomailta saatujen tulojen ja ulkomaan työskentelyn verotuksesta sekä ulkomaille muuton vaikutuksista verotukseen. Palvelussa neuvotaan myös ulkomailta Suomeen työskentelemään tulevien verotuksesta ja suorituksen maksajien velvollisuuksista kansainvälisissä tilanteissa.

Taloudelliset ongelmat

Velkalinja

Puhelinneuvonta: 0800 9 8009

Velkalinjaan voi soittaa kaikkialta Suomesta maksutta ja keskustella nimettömänä omista tai läheisen rahahuolista. Vaikeudet voivat olla pieniä tai suuria. Keskusteluissa kartoitetaan soittajan tilannetta, annetaan neuvoja ja ohjataan tarvittaessa hakemaan apua.

Syrjintä ja rasismi

Yhdenvertaisuusvaltuutettu

Puhelinpäivystys: 0295 666 817

Voit ottaa yhteyttä Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistoon, jos olet kokenut syrjintää tai koet että sinua on kohdeltu rasistisesti tai epäasiallisesti etnisen alkuperäsi tai ulkomaalaisuutesi takia. Puhelimessa päivystävä ylitarkastaja antaa neuvontaa asian selvittämiseksi ja sopii mahdollisista jatkotoimenpiteistä asian viemiseksi eteenpäin.

Puhelimessa voimme palvella sinua suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

Tasa-arvovaltuutettu

Puhelinneuvonta: 0295 666842

Jos epäilet työnantajan, oppilaitoksen tai muun tahon syrjineen sinua sukupuolen vuoksi tai muuten rikkoneen naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annettua lakia, voit pyytää tasa-arvovaltuutetulta ohjeita ja neuvoja sekä apua asian selvittämisessä. Tasa-arvovaltuutetulta saat myös muuta tietoa tasa-arvolaista.

Tukea perheille

Väestöliitto

Maksutonta neuvontaa maahanmuuttajille perheen hyvinvointiin ja lastenkasvatukseen liittyvissä kysymyksissä. Neuvontaa eri kielillä:

Kurdi (sorani), dari ja persia: 050 325 6450
Venäjä ja englanti: 050 325 7173

Neuvontaa terveyteen liittyvissä asioissa

MIELI Suomen Mielenterveys ry

Kriisipuhelin suomeksi: 09 2525 0111

Arabiankielinen kriisipuhelin: 09 2525 0113. Voit soittaa myös englanniksi.

Mieli ry kriisipuhelin tarjoaa välitöntä keskusteluapua kriiseissä oleville ja heidän läheisilleen. Puhelimessa vastaavat kriisityöntekijät ja koulutetut vapaaehtoiset tukihenkilöt. Sinun ei tarvitse kertoa nimeäsi, kun soitat. Kriisipuhelimessa voit kertoa yllättävästä tapahtumasta tai vaikeasta elämäntilanteesta sallivassa ja tukevassa ilmapiirissä.

Vammaisten maahanmuuttajien tukikeskus Hilma

Puhelinpäivystys: 044 7577 099

Saat neuvontaa ja ohjausta vammaisille tarkoitettujen sosiaalipalveluiden ja -etuuksien hakemisessa sekä lomakkeiden täyttämisessä. Voit myös kysyä kuntoutus-, opiskelu-, työ-, ja harrastusmahdollisuuksista. Puhelimessa palvellaan suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja saksaksi. Puhelu maksaa normaalin puhelinmaksun verran.

Myrkytystietokeskus 24h

Myrkytykset, hoito ja ehkäisy: (09) 471 977

Myrkytystietokeskuksesta voit kysyä äkillisten myrkytysten ehkäisyyn ja hoitoon liittyviä kysymyksiä.

Apua väkivallan lopettamiseen

Nollalinja

Puh. 080 005 005
Avoinna: joka päivä

Nollalinja on auttava puhelin, jonne voit soittaa, jos olet kokenut perheessäsi väkivaltaa, seksuaalista väkivaltaa tai sinua on uhattu väkivallalla. Voit soittaa milloin vain. Palvelun työntekijät puhuvat suomea, ruotsia ja englantia. Nollalinjaan soittaminen on maksutonta, soittamisesta ei jää merkintää puhelinlaskuun. Sinun ei tarvitse kertoa nimeäsi, kun soitat. Nollalinja on tarkoitettu sekä naisille että miehille.

Miehen Linja

Auttava puhelin: (09) 276 62 899

Miehen Linja on auttamispalvelu maahanmuuttajamiehille, jotka ovat käyttäneet tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa lähisuhteessaan tai perheessään

Kriisikeskus Monika

Puhelinpäivystys: 0800 05058

Annamme tukea ja neuvontaa väkivaltaa kohdanneille tai sen uhan alla eläville maahanmuuttajanaisille. Sinun ei tarvitse kertoa nimeäsi, kun soitat.

Maria Akatemia

Avoin linja: 09 7562 2260

Tukea ja apua naisille, jotka käyttävät tai pelkäävät käyttävänsä väkivaltaa. Puhelut ovat luottamuksellisia. Avoin linja palvelee suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Apua ihmiskaupan uhreille

Suomen kansallinen ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä

Auttava puhelin: 02954 63177

Ota yhteyttä ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään, jos koet, että olet joutunut hyväksikäytetyksi.

Saat apua, vaikka

  • olisit laittomasti maassa
  • sinulla ei ole henkilöllisyyspapereita tai passia
  • sinua tai läheisiäsi uhkaillaan
  • osaat vain äidinkieltäsi
  • olisit jollekin velkaa