Vuokra-asunto
Vuokra-asuminen Suomessa
Suomessa monet ihmiset asuvat vuokra-asunnossa. Vuokra-asunnon hyvä puoli on, että asunnon vaihtaminen on helpompaa, koska sinun ei tarvitse myydä ja ostaa asuntoa. Toisaalta vuokranantaja voi päättää irtisanoa vuokrasopimuksen, jos hänellä on siihen hyväksyttävä syy. Silloin joudut muuttamaan pois vuokra-asunnosta, vaikka et haluaisi.
InfoFinlandin sivulla Vuokrasopimus on tärkeää tietoa vuokra-asunnon irtisanomisesta, vuokran maksusta, vuokratakuusta ja muista kustannuksista vuokra-asunnossa.
Suurimmissa kaupungeissa on usein vaikeampi löytää sopivaa vuokra-asuntoa. Myös vuokrat ovat korkeampia.
Varaa tarpeeksi aikaa asunnon etsimiseen. Jotkut alueet ovat hyvin suosittuja. Tällaisilla alueilla asunnot vuokrataan todella nopeasti. Kun olet löytänyt sopivan asunnon, sinun kannattaa päättää nopeasti, haluatko sen.
Kun vuokranantaja valitsee vuokralaisen, hän ei saa lain mukaan syrjiä ketään esimerkiksi etnisen alkuperän, uskonnon tai kansalaisuuden perusteella.
Lue lisää InfoFinlandin sivulta Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo.
Kuka voi vuokrata asunnon Suomessa?
Suomessa vuokranantajat yleensä edellyttävät, että luottotietosi ovat kunnossa ja sinulla on tuloja tai varoja, niin että voit maksaa vuokran. Myös Kelan etuudet lasketaan tuloiksi. Varaudu myös todistamaan henkilöllisyytesi.
Jotkut vuokranantajat voivat myös edellyttää, että olet rekisteröinyt oleskeluoikeutesi Suomeen tai sinulla on oleskelulupa, joka on voimassa vähintään yhden vuoden. Vaatimuksena voi myös olla, että sinulla on suomalainen henkilötunnus.
Lue lisää henkilötunnuksesta sivulta Asukkaaksi rekisteröityminen.
Miten hankin vuokra-asunnon?
Kun etsit vuokra-asuntoa, voit hakea ilmoituksia esimerkiksi internetistä. Kirjoita hakusanaksi ”vuokra-asunto”. Voit myös etsiä tietoa paikallislehdistä.
Jos olet Suomen tai jonkin muun EU-maan kansalainen tai sinulla on vähintään vuoden oleskelulupa, voit hakea myös valtion tukemaa vuokra-asuntoa, ARA-asuntoa. Asuntoja vuokraavat esimerkiksi kuntien vuokra-asuntoyhtiöt.
Yksityiset vuokra-asunnot
Yksityisen vuokra-asunnon voit saada yleensä nopeammin kuin kunnallisen vuokra-asunnon. Yksityisen asunnon vuokra on yleensä korkeampi.
Sinun ei tarvitse käyttää välittäjää asunnon etsimiseen. Voit itse etsiä tietoa vapaista asunnoista. Silloin sinun ei tarvitse maksaa välityspalkkiota.
Voit etsiä yksityistä vuokra-asuntoa internetistä ja paikallislehdistä. Voit myös julkaista oman hakuilmoituksen.
Jos haluat vuokrata yksityisen vuokra-asunnon, ota yhteyttä asunnon vuokraajaan. Sovi hänen kanssaan, milloin voit mennä katsomaan asuntoa. Asuntonäyttö järjestetään yleensä kaikille kiinnostuneille samaan aikaan. Saat samalla hakukaavakkeen. Täytä se, jos haluat hakea asukkaaksi asuntoon.
Jos haluat, että asunnonvälittäjä etsii sinulle sopivan vuokra-asunnon, sinun täytyy silloin tehdä välittäjän kanssa kirjallinen toimeksiantosopimus. Silloin joudut itse maksamaan välittäjälle välityspalkkion. Sovi palkkiosta kirjallisesti etukäteen. Palkkio voi olla esimerkiksi yhtä suuri kuin yhden kuukauden vuokra. Vertaile etukäteen eri välitystoimistojen hintoja.
Kun vuokraat yksityisen asunnon, tee vuokrasopimus vuokranantajan kanssa. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Vuokrasopimus.
Kuntien vuokra-asunnot
Monet kunnat omistavat vuokra-asuntoja. Ne ovat yleensä edullisempia kuin muut vuokra-asunnot. Kuntien omistamat vuokra-asunnot on tavallisesti rakennettu valtion tuella. Silloin ne ovat ARA-asuntoja.
Voit hakea asukkaaksi sellaiseen vuokra-asuntoon, jota valtio tukee, jos sinulla on jokin seuraavista:
- Suomen kansalaisuus,
- rekisteröity oleskeluoikeus,
- oleskelukortti,
- oleskelulupa, joka on voimassa vähintään yhden vuoden, tai
- opiskelijan oleskelulupa.
Kun haluat hakea kunnallista vuokra-asuntoa, täytä hakulomake oman kuntasi asuntotoimistossa. Usein voit myös täyttää ja lähettää lomakkeen kunnan verkkosivuilla.
Joissakin kunnissa vuokra-asunnot ovat niin suosittuja, että voit joutua odottamaan asuntoa hyvin pitkään. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo ja Vantaa) on paljon enemmän hakijoita kuin vapaita asuntoja. Sen sijaan monilla pienemmillä paikkakunnilla eri puolilla Suomea on vapaita asuntoja.
Kun asukkaat valitaan, otetaan huomioon
- tulot
- varallisuus
- asunnon tarve
ARA-asunnot on tarkoitettu niille, joilla on vain vähän varoja ja jotka tarvitsevat asuntoa nopeasti. Kunnilla voi olla myös muita kuin valtion tuella rakennettuja vuokra-asuntoja.
Suomessa on myös monia yleishyödyllisiä yhteisöjä, joilla on edullisia vuokra-asuntoja.
Opiskelija-asunnot
Jos olet opiskelija, voit hakea vuokra-asuntoja, jotka on tarkoitettu erityisesti opiskelijoille. Opiskelija-asuntojen vuokra on tavallisesti edullisempi kuin muiden asuntojen. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Opiskelijan asuminen.
Asuntohakemus ja liitteet
Kun jätät asuntohakemuksen, saatat tarvita myös muita dokumentteja hakemuksen liitteeksi. Tämä riippuu siitä, mistä haet asuntoa. Tällaisia liitteitä ovat:
- viimeisimmät palkkatodistukset
- kopio verotuspäätöksestä, josta ilmenee varallisuus
- todistus lainoista
- kopio oleskeluluvasta tai passista, jos et ole EU-kansalainen.
Usein myös asunnonhakijan luottotiedot tarkistetaan.
Kilpailu- ja kuluttajavirasto
Asunnon vuokraaminenLinkki johtaa palvelun ulkopuolelleKotivakuutus
Suomessa useimmat vuokranantajat edellyttävät, että kun vuokraat asunnon, otat kotivakuutuksen. Kotivakuutus korvaa esimerkiksi vahinkoja, jotka sattuvat huonekaluillesi ja muille tavaroillesi. Sinun kannattaa pyytää tarjousta monesta eri vakuutusyhtiöstä. Pidä vakuutus voimassa koko sen ajan kun asut asunnossa.
Vuokra-asunnon varustelu
Vuokra-asunnon varustukseen kuuluvat yleensä aina keittiön kaapistot, jääkaappi ja liesi.
Myös vaatekaapit ja eteisen kaapit kuuluvat yleensä asunnon varustukseen. Suihku, vesihanat ja wc kuuluvat varustukseen aina.
Yleensä huonekalut eivät kuulu vuokra-asunnon varustukseen. Asuntoja vuokrataan Suomessa kuitenkin myös kalustettuina. Se, mitä kalustettuun asuntoon kuuluu, vaihtelee. Tarkista aina vuokranantajalta, mitä kalustus tarkalleen sisältää.
Lemmikkieläimet vuokra-asunnossa
Suomessa saat pitää lemmikkiä vuokra-asunnossa, jos sitä ei ole kielletty vuokrasopimuksessa. Olet vastuussa siitä, että asunto pysyy kunnossa. Jos lemmikki aiheuttaa vahinkoja, sinun täytyy korvata ne asunnon omistajalle.
Jotkut vuokranantajat kuitenkin kieltävät lemmikkien pitämisen. Keskustele vuokranantajan kanssa asiasta hyvissä ajoin ennen kuin teet vuokrasopimuksen.
Kodin jätteet
Kodin jätteet täytyy Suomessa lajitella eri jäteastioihin. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Jätehuolto ja kierrätys.
Neuvontapalvelut
Haluatko kysyä neuvoa asunnon vuokraamisesta? Kuluttajaliitto tarjoaa neuvoja ja opastusta sekä vuokralaiselle että vuokranantajalle. Katso puhelinnumerot ja soittoajat Kuluttajaliiton sivuilta.
Asuntoilmoitusten sanastoa
Suomalaisissa asuntoilmoituksissa käytetään joitakin yleisiä suomenkielisiä lyhenteitä, jotka on hyvä tuntea.
- vuokra (€/kk): vuokra (euroa kuussa)
- vakuus, vuokratakuu: vuokravakuus
- h: huone
- kph: kylpyhuone (sisältää wc:n ja suihkun, joskus myös pesukoneen)
- k, avok, kk: keittiö, avokeittiö, keittokomero (sisältää jääkaapin ja hellan, joskus myös astianpesukoneen ja mikroaaltouunin)
- vh, et, oh, s: vaatehuone, eteinen, olohuone, sauna
- rakennusvuosi: vuosi, jolloin talo on rakennettu
- asuinpinta-ala: asunnon koko neliömetreinä
- kerros: kerros, jossa asunto sijaitsee
- vesimaksu: kuukausimaksu veden kulutuksesta