Terveys Helsingissä
Paikallistietoa
Valitse kunta, niin voit nähdä tietoa paikallisista palveluista, kun liikut sivustolla.
Terveyspalvelut Helsingissä
Soita hätänumeroon 112, jos kyseessä on kiireellinen hätätilanne. Soita hätänumeroon esimerkiksi silloin, jos tapahtuu vakava onnettomuus tai joku saa sairauskohtauksen. Älä soita hätänumeroon, jos kyseessä ei ole hätätilanne.
Jos sinulla on kotikunta Helsingissä, voit käyttää julkisia terveyspalveluja. Julkisia terveyspalveluja tarjoavat terveysasemat, hammashoitolat, neuvolat ja sairaalat.
Jos sinulla ei ole oikeutta käyttää julkisen terveydenhuollon palveluja, voit hakea apua yksityiseltä lääkäriasemalta. Yksityisellä lääkäriasemalla sinun täytyy maksaa kaikki kustannukset itse.
Terveysasemat
Julkisia terveyspalveluita tarjoavat terveysasemat. Terveysasemat ovat auki ma–pe klo 8.00–16.00.
Voit arvioida hoidon tarvetta ja hakea hoito-ohjeita Omaolo-palvelussa. Voit kysyä neuvoa myös terveysasemien chatista tai soittamalla terveysneuvontaan numeroon 09 310 10023. Voit puhua suomea, ruotsia tai englantia.
Voit varata ajan Omaolo-palvelun kautta tai soittamalla omalle terveysasemallesi. Jos tarvitset hoitoa saman päivän aikana, ota yhteyttä terveysasemalle heti aamulla, kun terveysasema aukeaa.
Kun otat yhteyttä terveysasemaan, hoitaja arvioi ensin tilanteesi. Arvion perusteella voit saada ajan lääkärille, terveydenhoitajalle tai sairaanhoitajalle.
Terveysasemien yhteystiedot löydät Helsingin kaupungin verkkosivuilta.
Yksityiset terveyspalvelut
Helsingissä on useita yksityisiä lääkäriasemia. Yksityiselle lääkäriasemalle voit mennä, vaikka sinulla ei olisi oikeutta käyttää julkisia terveyspalveluja Suomessa.
Yksityisellä lääkäriasemalla sinun täytyy maksaa kustannukset itse. Joissain tapauksissa Kela korvaa pienen osan yksityisistä sairaanhoidon kuluista.
Lue lisää: Terveyspalvelut Suomessa.
Lääkkeet
Tietoa lääkkeiden ostamisesta löydät InfoFinlandin sivulta Lääkkeet.
Paperittomien terveydenhoito
Jos sinulla ei ole oleskelulupaa Suomessa tai olet saanut kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukseen, sinulla on kuitenkin oikeus saada kiireellistä ja välttämätöntä hoitoa julkisessa terveydenhoidossa. Alle 18-vuotiailla ja raskaana olevilla on oikeus saada kaikki samat terveyspalvelut kuin muillakin helsinkiläisillä.
Jos tarvitset terveydenhuollon palveluja tai sosiaalipalveluja, ole yhteydessä Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskukseen.
Kalasataman terveys- ja hyvinvointikeskus
Työpajankatu 14 A
Puhelinpalvelu paperittomille: 09 310 53914, ma–pe 12.30–13.30
Helsingin Global Clinic antaa paperittomille terveyteen liittyvää neuvontaa:
Puh. 044 977 45 47
Sähköposti: globalclinic.finland@gmail.com (Linkki avaa oletussähköpostiohjelman)
Päivystys
Iltaisin, viikonloppuisin ja juhlapyhinä terveysasemat ovat kiinni. Silloin kiireelliset sairaudet ja tapaturmat hoidetaan päivystyksessä.
Jos tarvitset kiireellistä hoitoa, arvioi oireita Omaolo-palvelussa. Saat heti toimintaohjeet.
Jos et voi käyttää Omaolo-palvelua ja terveysasemat ovat kiinni, soita Päivystysapuun numeroon 116 117. Puhelu on ilmainen. Puhelimessa saat ohjeet, mitä tehdä.
Aikuisten päivystys on Malmin ja Meilahden yhteispäivystyksissä. Alle 16-vuotiaiden päivystys on Uudessa lastensairaalassa.
Jos tarvitset kiireellistä erikoissairaanhoitoa, hae ensin lääkäriltä lähete tai soita Päivystysapuun. Voit sitten mennä vuorokauden ympäri Malmin ja Meilahden sairaaloihin tai viedä lapsen (alle 16-vuotiaat) Uuteen lastensairaalaan.
Päivystysapu
Puh. 116 117
Malmin yhteispäivystys
Käyntiosoite: Talvelantie 6, Helsinki
Meilahden yhteispäivystys
Käyntiosoite: Siltasairaalan Paciuksenkadun puoleinen sisäänkäynti, Paciuksenkatu 3, Helsinki
Uusi Lastensairaala (ULS)
Käyntiosoite: Stenbäckinkatu 9, Helsinki
Malmin, Meilahden ja Uuden lastensairaalan päivystyksessä henkilökunta arvioi aina ensin hoidon tarpeen ja kiireellisyyden. Sen perusteella sinut ottaa vastaan sairaanhoitaja tai lääkäri. Päivystyksessä kiireellistä hoitoa tarvitsevat potilaat pääsevät ensisijaisesti vastaanotolle. Tulojärjestys ei vaikuta pääsyyn vastaanotolle, ja jälkeesi tullut potilas voi päästä hoitoon ennen sinua.
Lapsen terveys
Alle kouluikäisten lasten terveyttä ja kasvua seurataan neuvolassa. Neuvolasta voit myös kysyä neuvoa ja saada apua lapsen kasvatukseen.
Helsingissä on monta neuvolaa eri puolilla kaupunkia. Voit varata ajan neuvolaan verkossa tai soittamalla neuvoloiden yhteiseen ajanvaraukseen.
Neuvolan ajanvaraus
Puh. 09 3105 5530
Kouluikäisten lasten terveydestä huolehtii kouluterveydenhoitaja. Lisää tietoa saat koulusta.
Jos lapsi sairastuu äkillisesti, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi. Soita terveysasemalle heti aamulla, kun se aukeaa. Terveysasemat ovat auki ma–pe klo 8–16.
Kun terveysasema on kiinni, soita Päivystysapuun. Alle 16-vuotiaiden päivystys on Uudessa lastensairaalassa. Päivystyksessä hoidetaan vain ne lapset, jotka tarvitsevat kiireellistä apua.
Päivystysapu
Puh. 116 117
Uusi lastensairaala
Stenbäckinkatu 9
Voit viedä lapsen myös yksityiselle lääkäriasemalle. Helsingissä on monia yksityisiä lääkäriasemia, jotka hoitavat myös lapsia.
Lue lisää: Lapsen terveys.
Helsingin kaupunki
Neuvoloiden ajanvaraus ja neuvontaLinkki johtaa palvelun ulkopuolelleHUS Helsingin yliopistollinen sairaala
Lasten päivystys HelsingissäLinkki johtaa palvelun ulkopuolelleHammashoito
Julkinen hammashoito
Helsingissä on monta hammashoitolaa eri puolilla kaupunkia. Voit varata, peruuttaa tai siirtää ajan soittamalla hammashoidon asiakaspalveluun.
Hammashoidon asiakaspalvelu
Puh. 09 310 51400
Jos tarvitset kiireellistä hoitoa, arvioi oireita Omaolo-palvelussa. Saat heti ohjeet, mitä tehdä. Jos et voi käyttää Omaolo-palvelua, soita hammashoidon asiakaspalveluun.
Illalla, viikonloppuna ja arkipyhinä soita hammaspäivystykseen.
Hammaspäivystys
Puh. 09 471 71110
Jos tarvitset kiireellistä hoitoa yöllä, soita Päivystysapuun.
Päivystysapu
Puh. 116 117
Helsingin kaupunki
Tietoa hammashoidon päivystyksestäLinkki johtaa palvelun ulkopuolelleHelsingin kaupunki
Video suun terveydenhuollostaLinkki johtaa palvelun ulkopuolelleYksityinen hammashoito
Helsingissä on myös paljon yksityisiä hammaslääkäreitä. Yksityiselle hammaslääkärille voit mennä, vaikka sinulla ei olisi oikeutta julkisen terveydenhuollon palveluihin. Yksityinen hammashoito on kalliimpaa kuin julkinen hammashoito.
Lue lisää: Hammashoito.
Mielenterveys
Jos sinulla on huolia mielenterveydestä, voit saada keskusteluapua Mieppi mielenterveyspalvelupisteestä. Voit ottaa yhteyttä myös omaan terveysasemaasi.
Jos terveysasema on kiinni ja tarvitset apua kiireellisesti, soita Päivystysapuun numeroon 116 117. Aikuisten psykiatrian päivystys on Meilahden yhteispäivystyksessä. Alle 16-vuotiaiden psykiatrinen päivystys on Uuden lastensairaalan päivystyksessä. Päivystykset ovat auki kaikkina kellonaikoina.
Meilahden yhteispäivystys
Käyntiosoite: Siltasairaalan Paciuksenkadun puoleinen sisäänkäynti, Paciuksenkatu 3, Helsinki
Uusi Lastensairaala (ULS)
Käyntiosoite: Stenbäckinkatu 9, Helsinki
Löydät lisää tietoa mielenterveyspalveluista Helsingin kaupungin sivuilta.
MIELI Suomen Mielenterveys ry
Valtakunnallinen kriisipuhelinLinkki johtaa palvelun ulkopuolelleMIELI Kriisikeskuksesta saat tukea ja apua vaikeissa tilanteissa. Voit soittaa ja tehdä ajanvarauksen. Kriisivastaanotto palvelee suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä muilla kielillä tulkin välityksellä.
MIELI Kriisikeskus Helsinki
Osoite: Maistraatinportti 4 A, 4. kerros
Puh. 09 413 50 510
Lue lisää: Mielenterveys.
Seksuaaliterveys ja ehkäisy
Jos tarvitset raskauden ehkäisyä, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi.
Jos olet alle 17-vuotias ja tarvitset ehkäisyä, ota yhteyttä oman oppilaitoksesi terveydenhoitajaan tai keskitettyyn ehkäisyneuvontaan numeroon 09 310 45566.
Jos harkitset aborttia, ota yhteyttä Naistentautien poliklinikkaan numeroon 09 471 65300.
Jos epäilet, että sinulla on seksitauti, arvioi oireitasi Omaolossa tai ota yhteyttä omaan terveysasemaasi. Jos sinulla on oireita, voit varata ajan Helsingin sukupuolitautien poliklinikalle. Ajanvarausnumero on 09 471 86220 (ma–pe klo 8–10).
Lue lisää: Seksuaaliterveys ja ehkäisy.
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala
Sukupuolitautien poliklinikkaLinkki johtaa palvelun ulkopuolelleRaskaus ja synnytys
Äitiysneuvolassa seurataan äidin, vauvan ja koko perheen vointia raskauden aikana. Ota yhteyttä oman alueesi neuvolaan heti kun huomaat, että odotat lasta.
Helsingin seudun synnytyssairaalat ovat Naistenklinikka ja Espoon sairaala. Jos haluat, voit synnyttää myös jossakin muussa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) sairaalassa. Lisää tietoa saat HUSin sivuilta.
Lue lisää: Raskaus ja synnytys ja Kun lapsi syntyy Suomessa.
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala
SynnytysLinkki johtaa palvelun ulkopuolelleHUS Helsingin yliopistollinen sairaala
Synnytyssairaaloiden päivystysLinkki johtaa palvelun ulkopuolellePotilaan oikeudet
Jos koet, että sinua on kohdeltu väärin terveyspalveluissa, selvitä asiaa ensin omassa hoitopaikassasi. Jos asia ei selviä, ota yhteyttä hoitopaikan ylilääkäriin tai ylihoitajaan. Sen jälkeen voit ottaa yhteyttä potilasasiamieheen, jos se on tarpeen.
Vammaiset ihmiset
Helsingin kaupunki järjestää vammaisille palveluita, esimerkiksi apuvälineitä, kuljetuspalveluja ja päivätoimintaa. Myös vammaiset lapset voivat saada vammaispalveluja.
Jos sinulla on vamma, ota ensin yhteys terveysasemaan. Terveysasemalla tilanteesi arvioidaan.
Saat lisää tietoa vammaisten palveluista Helsingin kaupungin sivuilta ja Helsingin vammaisneuvonnasta.
Lue lisää: Vammaiset ihmiset.
Päihdeongelmat
Jos sinulla on ongelmia alkoholin tai huumeiden kanssa, ota yhteyttä omaan terveysasemaasi tai päihdepalveluiden puhelinpalveluun numeroon 09 310 42 900.
Voit myös ottaa yhteyttä A-klinikkaan.
13–23-vuotiaat nuoret, joilla ongelmia päihteiden kanssa, voivat saada apua Nuorten päihdepalvelu Pysäkistä.
Nuorten päihdepalvelu Pysäkki
Laivalahdenkatu 2b C
Avoinna ilman ajanvarausta ma–pe klo 9–15
Puh. 09 310 24659
Koululaiset ja opiskelijat voivat ottaa yhteyttä oman oppilaitoksen terveydenhuoltoon.
Lue lisää Helsingin kaupungin sivuilta ja InfoFinlandin sivulta Päihderiippuvuudet.