Siirry sisältöön

Perhe-elämän ja työn tasapaino

Julkaistu16.12.2024
Perhe-elämän ja työn yhteensovittaminen on Suomessa helpompaa kuin monissa muissa maissa. Työnantajat noudattavat työaika- ja vuosilomalakien määräyksiä. Siksi työaika on joustava ja kohtuullinen. Tämä antaa sinulle enemmän mahdollisuuksia viettää aikaa perheesi kanssa.

Suomessa monissa perheissä molemmat aikuiset käyvät töissä. Jos perheessäsi on pieniä lapsia, sinulla on useimmiten mahdollisuus saada vapaata heidän hoitamiseensa. Lisäksi sekä julkinen että yksityinen varhaiskasvatus on korkeatasoista ja edullista. Voit hakea Kelan tukea myös, jos hoidat lasta kotona tai palkkaat lapselle hoitajan.

Julkinen varhaiskasvatus on laadukasta, koska päiväkodeissa ja kouluissa lapsestasi huolehtii hyvin koulutettu ja ammattitaitoinen henkilökunta. Opettajat ja hoitajat tukevat lapsen kehitystä ja suomen tai ruotsin kielen oppimista. Suurimmilta paikkakunnilta löytyy myös esimerkiksi englanninkielisiä päiväkoteja ja kouluja.

Lue pienten lasten hoidon järjestämisestä Suomessa InfoFinlandin sivuilta Taloudellista tukea perheille ja Varhaiskasvatus.

Suomessa suurin osa naisista käy töissä, vaikka heillä olisi pieniä lapsia. Naisena et tarvitse töissä käymiseen tai opiskeluun puolisosi tai vanhempiesi lupaa. Jos perheessä molemmat aikuiset käyvät töissä, rahatilanne on vakaampi.

Lue lisää naisten ja miesten oikeuksista Suomessa InfoFinlandin sivulta Töissä ilman syrjintää.

Jos olet ollut pitkään poissa työelämästä tai hoitanut lastasi kotona, kynnys aloittaa työt voi tuntua korkealta. Suomessa sinun ei tarvitse jäädä yksin miettimään, vaan työpaikan etsimiseen voit saada apua oman paikkakuntasi neuvojilta tai TE-palveluista. Heidän kanssaan voit pohtia mahdollisuuksiasi kouluttautua lisää tai uuteen ammattiin, etsiä sopivaa suomen tai ruotsin kielen kurssia tai kirjoittaa työhakemuksen ja CV:n. Jos haluat opiskella uuteen ammattiin, sinulla voi olla oikeus opintotukeen.

Löydät tietoa neuvontapalveluista InfoFinlandin oman paikkakuntasi sivuilta Kaupungit ja opintotuesta sivulta Opintojen rahoittaminen.

Työllistymisvinkit löydät InfoFinlandin sivulta Töitä Suomesta

Koulutusvinkit löydät InfoFinlandin sivulta Koulutukseen hakeminen

Vinkit suomen tai ruotsin opiskeluun löydät sivulta Suomen ja ruotsin kieli.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTyö- ja elinkeinoministeriö

Avoimia työpaikkoja

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleSosiaali- ja terveysministeriö

Perhe-elämän ja työn yhteensovittaminen

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleVäestöliitto

Perhe-elämän ja työn tasapaino