Siirry sisältöön

Tukea sairauden aikana

Julkaistu06.06.2024
Jos sairastut tai sinulle sattuu tapaturma, sinulla on oikeus olla poissa työstä. Jos kuulut suomalaisen sairausvakuutuksen piiriin, sinulla on omavastuuajan jälkeen oikeus hakea Kelalta sairauspäivärahaa.

Omavastuuaika on yleensä päivä, jolloin sairastut, sekä lisäksi 9 seuraavaa arkipäivää. Jos työsuhteesi on jatkunut yli kuukauden ennen sairastumista, työnantajasi maksaa sinulle täyden palkan omavastuuajalta. Sairauspäivärahaa maksetaan enintään 300 arkipäivältä. Sitä täytyy hakea 2 kuukauden sisällä siitä, kun sairastut.

Sairauspäivärahaa voit hakea, jos:

  • kuulut suomalaisen sairausvakuutuksen piiriin, lue lisää InfoFinlandin sivulta Suomen sosiaaliturva
  • olet 16–67-vuotias
  • olet työkyvytön sairauden takia
  • olet työntekijä, yrittäjä, ammatinharjoittaja, päätoiminen opiskelija, työtön työnhakija tai vuorotteluvapaalla, tai jos tai hoidat omaa talouttasi

Jos saat palkkaa sairauden ajalta, työnantajasi hakee sairauspäivärahan. Sairauspäiväraha maksetaan silloin työnantajallesi. Jos olet pitkään sairaana eikä työnantaja enää maksa sinulle sairausajalta palkkaa, Kela maksaa sairauspäivärahan sinulle. Sairauspäivärahan määrä riippuu tuloista. Kun haet sairauspäivärahaa, liitä hakemuksen mukaan lääkärintodistus työkyvyttömyydestä.

Lisää tietoa sairauspäivärahasta saat Kelan sivuilta.

Sinun kannattaa myös selvittää, voisiko kuntoutuksesta olla sinulle apua. 

Osasairauspäiväraha

Osasairauspäiväraha on tarkoitettu 16–67-vuotiaalle työntekijälle tai yrittäjälle, joka tekee kokopäivätyötä ja kuuluu Suomen sosiaaliturvaan. Osasairauspäivärahan tarkoitus on, että voit jatkaa työssäkäyntiä tai palata töihin, vaikka olet sairastunut. Keskustele ensin työterveyslääkärisi ja työnantajasi kanssa, voisitko hakea osasairauspäivärahaa. Työterveyslääkärisi arvioi, voitko tehdä työtäsi osa-aikaisesti sairautesi aikana.

Kun haet osasairauspäivärahaa, liitä hakemukseen:

  • lääkärintodistus työkyvyttömyydestäsi
  • sairauspäivärahahakemus
  • kopio työnantajasi kanssa tekemästä sopimuksesta, jossa sovitaan määräaikaisesta osa-aikatyöstä. Sopimuksessa täytyy lukea työaikajärjestelyt ja palkka.
  • palkkatodistus 6 kuukauden ajalta ennen sairastumista, jos tulosi ovat kasvaneet

Osasairauspäivärahaa täytyy hakea 2 kuukauden sisällä osa-aikatyön aloittamisesta.

Lisää tietoa osasairauspäivärahasta saat Kelan sivuilta.