Siirry sisältöön

Seksuaaliterveys ja ehkäisy

Julkaistu17.06.2024
Suomessa sekä julkisessa että yksityisessä terveydenhuollossa tarjotaan palveluita, jotka liittyvät raskauden ehkäisyyn, gynekologiaan, syövän varhaiseen löytämiseen, miesten seksuaaliterveyteen, lapsettomuuteen ja sukupuolitauteihin.

Löydät seksuaaliterveyteen ja ehkäisyyn liittyvät palvelut sosiaali- ja terveyskeskuksesta tai ehkäisyneuvolasta. Eri puolilla Suomea sosiaali- ja terveyskeskuksella voi olla myös jokin muu nimi, esimerkiksi terveysasema, terveyskeskus tai hyvinvointiasema. Ehkäisyneuvolan nimi voi olla myös esimerkiksi perhesuunnitteluneuvonta. Löydät tietoa eri paikkakuntien terveyspalveluista InfoFinlandin paikallistietosivuilta tai oman hyvinvointialueesi sivuilta.

Onko sinulla oikeus julkisiin terveyspalveluihin? Lue lisää sivulta Terveyspalvelut Suomessa.

Ehkäisy

Voit ostaa kondomeja kaupoista, huoltoasemilta, kioskeista ja apteekeista. Et tarvitse reseptiä sitä varten.

Jos tarvitset ehkäisyyn e-pillereitä, tarvitset lääkäriltä reseptin. Reseptillä voit ostaa pillerit apteekista. Varaa reseptiä varten aika lääkäriltä.

Jos olet alaikäinen, et tarvitse huoltajan lupaa reseptiä varten. Joillakin alueilla ehkäisy on nuorille maksutonta. Voit kysyä asiasta sosiaali- ja terveyskeskuksesta tai koulusi terveydenhoitajalta.

Jos ehkäisy on epäonnistunut tai jos olet unohtanut käyttää ehkäisyä, voit ostaa apteekista jälkiehkäisypillerin ilman reseptiä. Ota pilleri mahdollisimman pian yhdynnän jälkeen, yleensä viimeistään 72 tunnin päästä. Jotkut valmisteet voi ottaa 120 tunnin sisällä yhdynnästä.

Naisten seksuaaliterveys

Kaikki lääkärit sosiaali- ja terveyskeskuksessa tekevät gynekologisia tutkimuksia. Kysy lisää omasta sosiaali- ja terveyskeskuksestasi. Jos haluat naislääkärin vastaanotolle, kerro se, kun varaat ajan. Lääkäri voi kirjoittaa lähetteen erikoislääkärille, jos se on tarpeen.

Voit myös varata ajan yksityiseltä gynekologilta. Silloin saat valita lääkärin itse. Yksityislääkärien palvelut maksavat asiakkaalle paljon enemmän.

Suomessa järjestetään tietyn ikäisille naisille säännöllisiä seulontatutkimuksia. Näin yritetään löytää rintasyöpä ja kohdunkaulan syöpä tarpeeksi aikaisin. Rintasyöpätutkimus tehdään 50–69-vuotiaille naisille noin 2 vuoden välein. Kohdunkaulansyöpätutkimus tehdään 30–65-vuotiaille naisille 5 vuoden välein.

Miesten seksuaaliterveys

Voit varata ajan lääkärille omasta sosiaali- ja terveyskeskuksestasi. Voit pyytää päästä mieslääkärin vastaanotolle, jos haluat. Lääkäri voi kirjoittaa lähetteen erikoislääkärille, jos se on tarpeen.

Voit myös varata ajan yksityiseltä lääkäriasemalta. Yksityislääkärien palvelut maksavat asiakkaalle paljon enemmän.

Lapsettomuus

Lapsettomuutta voidaan useimmiten hoitaa. Lapsettomuus voi johtua miehestä tai naisesta. Joskus sille ei löydy mitään lääketieteellistä syytä.

Jos olette lopettaneet ehkäisyn, mutta raskaus ei ole alkanut vuoden kuluttua, varaa aika lääkärille. Parin on hyvä mennä vastaanotolle yhdessä. Lääkäri kirjoittaa lähetteen tutkimuksiin. Tutkimuksissa selvitetään, miksi raskaus ei ole alkanut.

Lapsettomuushoitoja tarjoavat sekä julkiset että yksityiset klinikat. Siihen, kenellä on oikeus lapsettomuushoitoon julkisissa terveyspalveluissa, vaikuttaa esimerkiksi naisen ikä.

Sukupuolitaudit

Jos epäilet, että sairastat sukupuolitautia, voit varata ajan lääkärille sosiaali- ja terveyskeskuksesta tai yksityiseltä lääkäriasemalta. Joillakin alueilla voit myös ottaa yhteyttä ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvontaan. Kysy lisää omasta sosiaali- ja terveyskeskuksestasi.

Kondomin ja suuseksisuojan käyttö suojaa useimmilta sukupuolitaudeilta.

Myös paperittomilla ja turvapaikanhakijoilla on oikeus saada hoitoa sukupuolitauteihin. Jos olet Suomessa ilman oleskelulupaa, voi kuitenkin olla, että joudut maksamaan hoidosta.

Poikien ympärileikkaus

Mieti tarkkaan, onko ympärileikkaus tarpeen. Jos poika on tarpeeksi vanha kertomaan mielipiteensä, häneltä täytyy kysyä, suostuuko hän leikkaukseen. Leikkausta ei saa tehdä, jos poika vastustaa sitä. Jos pojalla on kaksi huoltajaa, molempien täytyy antaa kirjallinen suostumus leikkaukseen.

Jos lääketieteellistä syytä ympärileikkaukselle ei ole, sitä ei voi tehdä julkisissa terveyspalveluissa. Sinun täytyy silloin maksaa leikkaus itse.

Vain lääkäri saa tehdä leikkauksen. Se täytyy tehdä steriileissä olosuhteissa. Lääkärin täytyy huolehtia kivunlievityksestä.

Kysy lisää ympärileikkauksesta neuvolasta, sosiaali- ja terveyskeskuksen lääkäriltä, kouluterveydenhoitajalta tai koululääkäriltä.

Naisten sukuelinten silpominen

Tyttöjen sukuelinten silpominen on Suomessa rikos. Siitä voi saada monen vuoden vankeusrangaistuksen. On myös rikos tehdä tytölle sukuelinten silpominen ulkomailla.

Jos sinulle on tehty tällainen leikkaus, sinulle voidaan tehdä avausleikkaus. Myös korjausleikkaus on mahdollinen. Kysy lisää omasta sosiaali- ja terveyskeskuksestasi.