Siirry sisältöön

Terveyspalvelut Suomessa

Julkaistu06.06.2024
Suomessa on edulliset julkiset terveyspalvelut kaikille, jotka asuvat maassa vakinaisesti. Lisäksi työnantajat tarjoavat työntekijöille työterveyspalveluita. Voit myös käyttää yksityisiä terveyspalveluita.

Mitä terveyspalveluja voit käyttää?

Voit käyttää Suomen julkisia terveyspalveluita, jos sinulla on kotikunta Suomessa. Oikeus kotikuntaan riippuu seuraavista asioista:

  • mistä maasta tulet Suomeen
  • mikä on Suomeen tulosi syy (esim. työ, opiskelu)
  • muutatko Suomeen vakituisesti vai oletko Suomessa tilapäisesti
  • jos oleskelet Suomessa tilapäisesti, kuinka kauan olet Suomessa

Jos et ole varma, onko sinulla kotikunta Suomessa, selvitä oma tilanteesi tarkemmin Digi- ja väestötietovirastosta.

Lisää tietoa saat InfoFinlandin sivulta Kotikunta Suomessa.

Jos sinulla ei ole kotikuntaa Suomessa tai et ole Suomessa sairausvakuutettu, sinulla voi kuitenkin olla oikeus hoitoon tai Kelan korvauksiin jollakin muulla perusteella. Tätä oikeutta täytyy hakea erikseen.

Voit kysyä lisää Kelan kansainvälisten asioiden keskuksesta.

  • puh. 020 634 0200 (suomi ja englanti), 020 634 0300 (ruotsi)

Hätätilanteissa saat hoitoa julkisessa terveydenhuollossa, vaikka sinulla ei olisi kotikuntaa Suomessa tai oikeutta hoitoon työskentelyn perusteella. Hoitokuluja voidaan periä sinulta jälkikäteen.

Jos sinulla ei ole oikeutta julkisiin terveyspalveluihin, voit varata ajan yksityiseltä lääkäriasemalta. Yksityiset terveyspalvelut maksavat asiakkaalle huomattavasti enemmän kuin julkiset.

Terveyspalveluiden kielet ovat Suomessa suomi ja ruotsi. Usein myös englannilla pärjää. Kun varaat ajan terveyspalveluihin, kysy, onko mahdollista käyttää tulkkia, jos et osaa näitä kieliä. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Tarvitsetko tulkkia.

Kun olet varannut ajan lääkäriltä, on tärkeää mennä ajoissa paikalle. Jos olet varannut ajan lääkärille, mutta et pääsekään paikalle, on hyvin tärkeää perua käynti ajoissa, yleensä edellisenä päivänä. Jos et ilmesty paikalle etkä ole perunut varattua aikaa, joudut maksamaan korvausta.

Julkiset terveyspalvelut

Julkisia terveyspalveluita järjestävät hyvinvointialueet eri puolilla Suomea.  

Kun sairastut, ota aluksi yhteyttä omaan sosiaali- ja terveyskeskukseesi. Sieltä voit varata ajan lääkärille tai hoitajalle.

Eri hyvinvointialueilla sosiaali- ja terveyskeskuksella voi olla myös jokin muu nimi, esimerkiksi terveysasema, terveyskeskus tai hyvinvointiasema. Löydät tietoa eri paikkakuntien terveyspalveluista InfoFinlandin paikallistietosivuilta tai oman hyvinvointialueesi sivuilta.

Sosiaali- ja terveyskeskuksen palvelut ovat asiakkaalle suhteellisen edullisia, koska niitä rahoitetaan verovaroin.

Sosiaali- ja terveyskeskukset ovat auki yleensä klo 8–16 maanantaista perjantaihin. Ajanvaraukseen kannattaa soittaa aamulla heti kun sosiaali- ja terveyskeskus aukeaa. Saat ajan nopeasti, jos sinulla on vaiva, joka vaatii kiireellistä hoitoa. Jos et tarvitse kiireellistä hoitoa, joudut odottamaan lääkäriaikaa kauemmin. Ajanvarauksesta kerrotaan, kuinka nopeasti pääset hoitoon.

Ajanvarauksessa arvioidaan myös, tarvitsetko lääkärin vai hoitajan hoitoa. Suomessa hoitajat pystyvät hoitamaan monia sairauksia. Tarvittaessa hoitaja voi lähettää sinut lääkärille. Jos sinulla on Kela-kortti, ota se mukaan, kun menet sosiaali- ja terveyskeskukseen.

Jos tarvitset erikoislääkäriä, varaa ensin aika yleislääkärille. Sosiaali- ja terveyskeskuksen lääkäri kirjoittaa lähetteen erikoislääkärille, jos se on tarpeen. Erikoislääkäreitä on joissakin sosiaali- ja terveyskeskuksissa sekä poliklinikoilla ja sairaaloissa. Erikoissairaanhoito järjestetään keskussairaaloissa ja yliopistosairaaloissa.

Suomessa julkisten terveyspalveluiden kautta ei ole mahdollista saada lääkäriä kotiin käymään. Jotkut yksityiset lääkäriasemat tarjoavat tällaista palvelua. Yksityisen lääkärin kotikäynti maksaa kuitenkin paljon.

Jos sairautesi jatkuu pitkään etkä pysty käymään työssä, InfoFinlandin sivulta Tukea sairauden aikana saat lisää tietoa Kelan sairauspäivärahasta.

Päivystys julkisissa terveyspalveluissa

Iltaisin ja viikonloppuisin sosiaali- ja terveyskeskukset ovat yleensä kiinni. Silloin äkillisiä sairastapauksia hoidetaan päivystyksessä.

Päivystys on tarkoitettu sellaisiin tilanteisiin, jotka vaativat välitöntä hoitoa. Jos sairautesi ei vaadi välitöntä hoitoa, varaa aika omasta sosiaali- ja terveyskeskuksestasi, kun se on seuraavan kerran auki.

Päivystys on järjestetty usein jonkin sairaalan yhteydessä, pienillä paikkakunnilla joskus läheisessä kaupungissa. Lasten ja nuorten päivystys on järjestetty usein erikseen. Melkein koko Suomessa toimii Päivystysapu-puhelinpalvelu. Sen numero on 116117.

Kysy lisää omasta sosiaali- ja terveyskeskuksestasi aukioloaikaan tai etsi tietoa hyvinvointialueesi verkkosivuilta.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleSosiaali- ja terveysministeriö

Hyvinvointialueet kartalla

Yksityiset terveyspalvelut

Yksityisten lääkäriasemien yhteystietoja voit löytää esimerkiksi internetistä. Saat todennäköisesti nopeammin ajan yksityiselle terveysasemalle kuin julkisiin terveyspalveluihin. Yksityiset terveyspalvelut maksavat asiakkaalle huomattavasti enemmän kuin julkiset. Eri lääkäriasemat tarjoavat erilaisia palveluita. Yksityisiä terveyspalveluja voivat käyttää kaikki, myös he, joilla ei ole kotikuntaa Suomessa.

Kela maksaa pienen osan yksityisistä sairaanhoidon ja hammashoidon kuluista, jos kuulut Suomen sairausvakuutuksen piiriin. Oikeus Kela-korvauksiin voi joskus olla myös sellaisella henkilöllä, joka ei kuulu Suomen sairausvakuutuksen piiriin. Kysy lisää Kelasta.

Kelan korvaus voidaan toisinaan vähentää suoraan summasta, jonka maksat kassalla. Ota mukaan Kela-kortti. Voit hakea Kelan korvausta myös Kelasta jälkeenpäin.

Lue lisää Suomen sairausvakuutuksesta InfoFinlandin sivulta Suomen sosiaaliturva.

Lääkkeet

Lue lisää sivulta Lääkkeet.

Tietoa muualla verkossa