Siirry sisältöön

Tietoa Siikajoesta

Julkaistu19.12.2022

Paikallistietoa

Valitse kunta, niin voit nähdä tietoa paikallisista palveluista, kun liikut sivustolla.

Perustietoa

Siikajoki sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla, lähellä Oulua. Naapurikuntia ovat Raahe, Siikalatva, Lumijoki ja Liminka. Ajomatka Ouluun kestää noin 45 minuuttia ja Raaheen 25 minuuttia. Siikajoki on tyypillistä Pohjanmaan lakeutta, jota halkoo Siikajoki. Siikajoen kunnan pinta-ala 1 653,94 km2, josta 8,93 km2 on vesistöjä. Joenrantaa on lähes 120 kilometriä sekä merenrantaa 60 kilometriä.

Kuntakeskuksena toimii Ruukki. Muita kyliä ovat Paavola, Revonlahti, Siikajoenkylä, Karinkanta, Tuomioja, Saarikoski ja Luohua. Siikajoella on noin 5000 asukasta. Ulkomaiden kansalaisten osuus väestöstä on 1 %.

Siikajoella on paljon yrityksiä, jotka tarjoavat työpaikkoja.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleSiikajoen kunta

Siikajoen kunta

Historia

Ensimmäiset asukkaat saapuivat Siikajoen suulle jo 1400-luvulla, mutta vakituisesti alue asutettiin 1500-luvun puolessa välissä, kun savolaiset uudisasukkaat asettuivat alueelle. Revonlahdelle tuli asukkaita myös rannikolta. Asutus laajeni nopeasti perustuen maatalouden ja erityisesti karjanhoidon varaan.

Siikajoki muodostui omaksi pitäjäksi vuonna 1868, Paavola kunnaksi vuonna1874 ja Revonlahti vuonna 1930. Vuonna 1973 syntyi Ruukin kunta Paavolan ja Revonlahden kuntien yhdistyessä. Kunnan nimi tuli Paavolan kunnassa sijainneen Ruukin kylän nimestä. Vuonna 2007 lakkautettiin sekä Ruukin että Siikajoen kunnat ja niiden tilalle perustettiin uusi Siikajoen kunta.

Liikenne

Kunnan halki kulkee Pohjanmaan päärata sekä valtatie 8 ja kantatie 86. Ruukissa on rautatieasema, jossa pysähtyy osa Oulu-Seinäjoki-reitin henkilöjunista. Ruukin asemalla on myös tavaraliikennettä. Linja-autolla pääsee Revonlahdelta Ouluun ja Raaheen sekä Paavolasta Ouluun ja Ylivieskaan samoin Siikajoenkylältä Ouluun ja Raaheen.

Lähin lentoasema on Oulun lentoasema.

Lue lisää: Liikenne.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleFinnavia Oyj

Lentoasemat

Uskonto

Siikajoella toimii useita uskonnollisia yhteisöjä. Uskonnot Suomessa -palvelusta voit hakea kunnassa toimivat uskonnolliset yhteisöt.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toiminnasta Siikajoella vastaa Raahen seurakunta. Revonlahdella, Paavolassa ja Siikajoenkylällä on 1700-luvulla valmistuneet puiset ristikirkot. Lisää tietoa saat Raahen seurakunnan sivuilta.

Lue lisää: Kulttuurit ja uskonnot Suomessa.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleRaahen seurakunta

Raahen seurakunta

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleUskonnot Suomessa

Uskonnolliset yhteisöt

Päätöksenteko ja vaikuttaminen

Siikajoella voi vaikuttaa niihin asioihin, jotka koskevat omaa elämää. Kuntapäättäjien ja viranhaltijoiden kanssa on helppo asioida. Siikajoen asioista päättää valtuusto. Siinä on 27 jäsentä, jotka edustavat eri poliittisia puolueita. Valtuusto valitaan joka neljäs vuosi kunnallisvaaleissa. Siikajoen kunnan sivuilla voi lähettää palautetta sekä tehdä kysymyksiä kunnalle. Myös englanninkielisiin kysymyksiin vastataan. Voit tehdä myös kansalaisaloitteita.

Lue lisää: Päätöksenteko ja vaikuttaminen.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleSiikajoen kunta

Hallinto ja päätöksenteko