Siirry sisältöön

Koronavirus COVID-19

Julkaistu21.03.2023
Tältä sivulta löydät yleisemmät tiedot koronaviruksen vaikutuksista Suomessa ja linkkejä viranomaisten sivuille, joissa on tarkempaa tietoa.

Suomen viranomaiset ovat julkaisseet hyödyllistä tietoa aiheesta eri kielillä.

Suositukset ja rajoitukset

  • Ota koronarokote, se suojelee sinua ja läheisiäsi vakavalta koronavirustaudilta.
  • Jos sairastut, pysy kotona. Voit myös tehdä koronan pikatestin kotona.
  • Muista hygienia: pese kädet ja käytä maskia oman harkinnan mukaan, huolehdi turvavälistä ja hyvästä ilmanvaihdosta.

Tietoa oman alueesi koronatilanteesta löydät sairaanhoitopiirien ja oman kunnan sivuilta.

Ota koronarokote

Ota rokote koronavirusta vastaan. Se suojelee sinua vakavalta koronavirustaudilta. Rokote ei maksa sinulle mitään.

Koronarokotuksen saavat kaikki 12-vuotiaat ja sitä vanhemmat. Kysy omalta terveysasemaltasi, mistä voit saada koronarokotuksen. Nuoremmat lapset voivat saada rokotuksen, jos he kuuluvat riskiryhmään.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivuilta löydät tarkempaa tietoa koronarokotuksesta.

Mitä teen, jos minulla on oireita?

Lievien koronavirusoireiden takia ei yleensä tarvitse käydä testissä. Voit tehdä koronan pikatestin kotona. Vältä kontakteja viiden päivän ajan tai kaksi päivää siitä, kun oireet loppuvat. Tällä hetkellä koronatartunnan saaneita määrätään vain harvoin viralliseen karanteeniin tai eristykseen.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTerveyden ja hyvinvoinnin laitos

Koronan pikatestit kotona

Jos saat vakavia oireita, esimerkiksi jos sinun on vaikea hengittää, tai jos yleistilasi heikkenee, ota heti yhteyttä terveydenhuoltoon.

Jos oireesi ovat lieviä ja yleistilasi hyvä, sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä mennä viralliseen koronatestiin. Jos haluat, voit tehdä kotitestin.

Jos sinulla on oireita vielä viidentenä vuorokautena tai sen jälkeen, suositus on, että pysyt kotona, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta. Tämä tarkoittaa, että kuume on poissa ja muut oireet ovat selvästi vähenemässä. Jos ainoa oire on haju- tai makuaistin muutos tai ärsytysyskä, ei eristystä tarvitse jatkaa.

Jos kotitestin tulos on positiivinen

Älä tapaa ainakaan viiteen päivään muita ihmisiä kuin niitä, jotka asuvat kanssasi. Pysy kotona, jos mahdollista. Älä mene työhön, ilmoita poissaolosta työnantajalle. Älä mene harrastuksiin tai yleisötilaisuuksiin. Voit käydä kaupassa ja apteekissa, jos kukaan muu ei voi niissä puolestasi käydä. Tällöin on suositeltavaa käyttää kasvomaskia. Kun käytät kasvomaskia, suojaat muita tartunnalta.

Jos kotitestin tulos on negatiivinen

Jos kotitestin tulos on negatiivinen, mutta sinulla on oireita, sinun olisi hyvä välttää kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan tai niin pitkään, että sinulla ei enää ole oireita. Myös negatiivisen testituloksen jälkeen voit saada tartunnan. Sinulla voi myös olla tartunta itämässä, vaikka testitulos on negatiivinen.

Jos sinun on pakko lähteä kodin ulkopuolelle, sinun on hyvä noudattaa suojaohjeita: pidä turvaväli ja pese käsiä usein. Voit käyttää kasvomaskia, jos sinulla on hengitystieinfektion oireita. Kun käytät kasvomaskia, suojaat muita tartunnalta.

Jos tarvitset lääkärintodistuksen siitä, että olet sairastanut koronavirustaudin, ota yhteyttä terveydenhuoltoon. 

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTerveyden ja hyvinvoinnin laitos

Ohjeita karanteeniin ja eristykseen

Koronatodistus

Voit tarvita koronatodistusta silloin, kun matkustat ulkomaille. Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset aina ennen matkaa matkakohdemaasi viranomaisilta, esimerkiksi kyseisen maan lähimmästä edustustosta.

Jos matkustat, ota mukaan rokotustodistus, sairastamistodistus tai negatiivinen testitulos. Nämä ovat hyväksyttyjä EU:n koronatodistuksia. Varmista, että koronatodistuksesi on voimassa ja lataa se mukaan OmaKanta-palvelusta.

OmaKanta-verkkopalveluun tunnistautumista varten tarvitset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Sitten voit ladata koronapassin mobiililaitteelle tai tulostaa sen. Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia tai mobiililaitetta, voit saada koronapassin tulostettuna terveydenhuollosta siitä yksiköstä, jossa koronarokotus on annettu tai koronatesti on tehty.

Lisätietoja koronatodistuksesta saat Kanta.fi-palvelusta.

Linkit viranomaisten materiaaleihin

Terveys

Työ ja yrittäjyys

Tietoa Suomesta

Kaupungit