Siirry sisältöön

Koronavirus COVID-19

Julkaistu30.09.2022
Tältä sivulta löydät yleisemmät tiedot koronaviruksen vaikutuksista Suomessa ja linkkejä viranomaisten sivuille, joissa on tarkempaa tietoa.

Suomen viranomaiset ovat julkaisseet hyödyllistä tietoa aiheesta eri kielillä.

Suositukset ja rajoitukset

  • Ota koronarokote, se suojelee sinua ja läheisiäsi vakavalta koronavirustaudilta.
  • Jos sairastut, pysy kotona. Voit myös tehdä koronan pikatestin kotona.
  • Muista hygienia: pese kädet ja käytä maskia oman harkinnan mukaan, huolehdi turvavälistä ja hyvästä ilmanvaihdosta.

Tietoa oman alueesi koronatilanteesta löydät sairaanhoitopiirien ja oman kunnan sivuilta.

Ota koronarokote

Ota rokote koronavirusta vastaan, se suojelee sinua vakavalta koronavirustaudilta. Koronarokote vähentää viruksen tarttumista ihmisestä toiseen. Kun otat koronarokotukset, suojaat myös läheisiäsi. Rokote ei maksa sinulle mitään.

Koronarokotuksen saavat kaikki 5-vuotiaat ja sitä vanhemmat. Suomessa koronarokotuksia järjestävät kunnat. Isoissa kaupungeissa on monta rokotuspistettä. Löydät niiden aukioloajat ja yhteystiedot kaupunkisi verkkosivuilta.

Kaikki Suomessa käytössä olevat koronarokotteet ovat saaneet Euroopan lääkevirastolta (EMA) myyntiluvan. EMA myöntää myyntiluvan rokotteille, joilla on tutkimuksin osoitettua näyttöä tehosta ja turvallisuudesta. Kaikkien koronarokotteiden suojateho on hyvä vakavaa koronavirustautia vastaan.

Tähän mennessä on maailmalla rokotettu miljardeja ihmisiä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivuilta löydät tarkempaa tietoa koronarokotuksesta.

Käytä kasvomaskia

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee, että käytät maskia edelleen julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, jos

  • menet koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
  • sinulla on hengitystieinfektion oireita, mutta sinun on pakko liikkua kodin ulkopuolella
  • tiedät altistuneesi koronavirukselle, esimerkiksi perheessäsi on todettu tartunta, mutta et voi välttää kodin ulkopuolisia lähikontakteja.

Tärkeintä on pitää riittävä turvaväli muihin ihmisiin ja pestä käsiä usein. Jos sinulla on oireita, pysy kotona.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTerveyden ja hyvinvoinnin laitos

Käytä kasvomaskia

Mitä teen, jos minulla on oireita?

Lievien koronavirusoireiden takia ei yleensä tarvitse käydä testissä. Voit tehdä koronan pikatestin kotona. Vältä kontakteja viiden päivän ajan tai kaksi päivää siitä, kun oireet loppuvat. Tällä hetkellä koronatartunnan saaneita määrätään vain harvoin viralliseen karanteeniin tai eristykseen.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTerveyden ja hyvinvoinnin laitos

Koronatestit ja kontaktien välttäminen

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTerveyden ja hyvinvoinnin laitos

Koronan pikatestit kotona

Jos saat vakavia oireita, esimerkiksi jos sinun on vaikea hengittää, tai jos yleistilasi heikkenee, ota heti yhteyttä terveydenhuoltoon.

Jos oireesi ovat lieviä ja yleistilasi hyvä, sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä mennä viralliseen koronatestiin. Jos haluat, voit tehdä kotitestin.

Jos sinulla on oireita vielä viidentenä vuorokautena tai sen jälkeen, suositus on, että pysyt kotona, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta. Tämä tarkoittaa, että kuume on poissa ja muut oireet ovat selvästi vähenemässä. Jos ainoa oire on haju- tai makuaistin muutos tai ärsytysyskä, ei eristystä tarvitse jatkaa.

Jos kotitestin tulos on positiivinen

Älä tapaa ainakaan viiteen päivään muita ihmisiä kuin niitä, jotka asuvat kanssasi. Pysy kotona, jos mahdollista. Älä mene työhön, ilmoita poissaolosta työnantajalle. Älä mene harrastuksiin tai yleisötilaisuuksiin. Voit käydä kaupassa ja apteekissa, jos kukaan muu ei voi niissä puolestasi käydä. Tällöin on suositeltavaa käyttää kasvomaskia. Kun käytät kasvomaskia, suojaat muita tartunnalta.

Jos kotitestin tulos on negatiivinen

Jos kotitestin tulos on negatiivinen, mutta sinulla on oireita, sinun olisi hyvä välttää kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan tai niin pitkään, että sinulla ei enää ole oireita. Myös negatiivisen testituloksen jälkeen voit saada tartunnan. Sinulla voi myös olla tartunta itämässä, vaikka testitulos on negatiivinen.

Jos sinun on pakko lähteä kodin ulkopuolelle, sinun on hyvä noudattaa suojaohjeita: pidä turvaväli ja pese käsiä usein. Voit käyttää kasvomaskia, jos sinulla on hengitystieinfektion oireita. Kun käytät kasvomaskia, suojaat muita tartunnalta.

Jos tarvitset lääkärintodistuksen siitä, että olet sairastanut koronavirustaudin, ota yhteyttä terveydenhuoltoon. Voit tarvita todistusta esimerkiksi sairauspäivärahaa tai tartuntatautipäivärahaa varten.

Linkki johtaa palvelun ulkopuolelleTerveyden ja hyvinvoinnin laitos

Ohjeita karanteeniin ja eristykseen

Tartuntatautipäiväraha

Voit hakea tartuntatautipäivärahaa, jos sinulla on virallinen todistus koronatartunnasta etkä pysty sen vuoksi tekemään työtäsi.

Voit hakea päivärahaa, jos kuulut Suomen sairausvakuutukseen tai olet EU-maan, ETA-maan tai Sveitsin kansalainen. Sinun täytyy myös olla työssä Suomessa.

Tartuntatautipäiväraha on yhtä suuri kuin palkka, jonka olisit saanut samalta ajalta töissä. Jos olet yrittäjä, rahan määrä perustuu YEL- ja MYEL-vakuutukseen.

Voit hakea tartuntatautipäivärahaa myös, jos alle 16-vuotias lapsesi on määrätty kotiin, jotta tartuntatauti ei leviäisi.

Tarvitset hakemusta varten todistuksen, jonka kirjoittaa lääkäri, sairaanhoitaja tai terveydenhoitaja. Ensin sinun täytyy käydä koronatestissä. Et voi saada todistusta kotitestin perusteella. Todistuksessa pitää näkyä aika, jonka sinun on suositeltavaa olla pois työstä koronaviruksen leviämisriskin vuoksi. 

Lisäksi tarvitset myös todistuksen työnantajaltasi. Todistuksessa pitää lukea, miten paljon palkkaa olisit saanut karanteenin ajalta. Tartuntatautipäivärahaa maksaa Kela.

Koronatodistus

Voit tarvita koronatodistusta silloin, kun matkustat ulkomaille. Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset aina ennen matkaa matkakohdemaasi viranomaisilta, esimerkiksi kyseisen maan lähimmästä edustustosta.

Jos matkustat, ota mukaan rokotustodistus, sairastamistodistus tai negatiivinen testitulos. Nämä ovat hyväksyttyjä EU:n koronatodistuksia. Varmista, että koronatodistuksesi on voimassa ja lataa se mukaan Omakanta-palvelusta.

Omakanta-verkkopalveluun tunnistautumista varten tarvitset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Sitten voit ladata koronapassin mobiililaitteelle tai tulostaa sen. Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia tai mobiililaitetta, voit saada koronapassin tulostettuna terveydenhuollosta siitä yksiköstä, jossa koronarokotus on annettu tai koronatesti on tehty.

Lisätietoja koronatodistuksesta saat Kanta.fi-palvelusta.

Linkit viranomaisten materiaaleihin

Terveys

Työ ja yrittäjyys

Tietoa Suomesta

Kaupungit