Siirry sisältöön

Tukea raskaana olevalle äidille

Julkaistu03.05.2022
Suomi tukee lapsiperheitä monella eri tavalla. Esimerkiksi äitiyspakkaus on suosittu avustus. Tältä sivulta löydät tiedon niistä tuista, joita voit hakea ennen kuin lapsi syntyy.

Äitiyspakkaus

Jos asut Suomessa voit olla oikeutettu äitiysavustukseen. Äitiysavustus on valintasi mukaan joko äitiyspakkaus tai kiinteä veroton rahasumma. Äitiyspakkauksessa on vauvan vaatteita ja hoitotarvikkeita. Suurin osa äideistä valitsee äitiyspakkauksen, koska se on rahallisesti arvokkaampi.

Sinulla on oikeus äitiysavustukseen, kun

  • raskaus on kestänyt noin viisi kuukautta
  • olet käynyt lääkärintarkastuksessa ennen neljännen raskauskuukauden päättymistä
  • kuulut Suomen sosiaaliturvaan.

Äitiysraha

Kun olet raskaana, Kela voi maksaa sinulle äitiysrahaa.

Äiti jää äitiysvapaalle yleensä 30 arkipäivää ennen laskettua synnytysaikaa. Tällöin äiti saa äitiysrahaa. Sitä maksetaan yhteensä noin 4 kuukautta.

Voit hakea äitiysrahaa, jos kuulut Suomen sosiaaliturvaan ja olet ollut sairausvakuutettuna Suomessa, toisessa EU- tai ETA-maassa tai Sveitsissä yhtäjaksoisesti vähintään 180 päivän ajan ennen laskettua synnytysaikaa. Kela maksaa äitiysrahaa samoilla ehdoilla myös opiskelijoille ja työttömille.

Äitiysavustuksen ja äitiysrahan hakeminen

Hae Kelasta äitiysavustusta ja äitiysrahaa viimeistään kaksi kuukautta ennen laskettua aikaa.

Voit hakea äitiysavustusta ja äitiysrahaa Kelan verkkosivujen kautta. Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Saat ohjeita hakemuksen täyttämiseen palvelusta. Samasta osoitteesta näet myös hakemuksesi käsittelytilanteen. Kun hakemus on ratkaistu, näet sieltä myös miten paljon tukea saat ja milloin se maksetaan. Palvelun kielet ovat suomi ja ruotsi.

Voit hakea äitiysavustusta ja äitiysrahaa myös siten, että täytät paperilomakkeen ja postitat sen ja tarvittavat liitteet mihin tahansa Kelan toimistoon. Saat neuvolasta apua hakemusten täyttämiseen.

Vanhempainpäivärahoista täytyy maksaa veroa, joten tarvitset niitä varten verokortin. Lue lisää InfoFinlandin sivulta Verotus.

Muista ilmoittaa työnantajalle äitiysvapaasta viimeistään 2 kuukautta ennen sen alkamista.

Äitiysraha varhennettuna

Jos äiti haluaa, hän voi jäädä äitiysvapaalle jo 31–50 arkipäivää ennen lapsen laskettua syntymäaikaa. Äitiysrahaa maksetaan äitiysvapaan alusta alkaen yhteensä 4 kuukautta.

Erityisäitiysraha

Jos joudut työssäsi alttiiksi säteilylle, kemiallisille aineille tai tarttuvalle taudille, voit jäädä pois työstä heti, kun raskaus on todettu. Saat siltä ajalta erityisäitiysrahaa. Muista hakea erityisäitiysrahaa Kelasta neljän kuukauden kuluessa siitä päivästä, josta alkaen jäät pois töistä.

Erityisäitiysrahaa ei makseta lainkaan työttömille, ja vain tietyissä tapauksissa opiskelijoille.

Kysy lisätietoja Kelasta.

Kelan verkkosivuilla voit tutustua kaikkiin etuihin, joita Kela tarjoaa lapsiperheille.